Pregled bibliografske jedinice broj: 925779
Kemijski sastav kestena s područja Karlovačke i Zagrebačke Županije
Kemijski sastav kestena s područja Karlovačke i Zagrebačke Županije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kestena s područja Karlovačke i Zagrebačke Županije
(Chemical composition of chestnut from the Karlovac county and Zagreb County)
Autori
Ivančić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav ; kesten
(chemical composition ; chestnut)
Sažetak
U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 3 različita područja u Karlovačkoj i Zagrebačkoj Županiji. Prikupljeno je 30 uzoraka sa slijedećih lokaliteta: Medvednica, Žumberačka gora i Samoborska gora. Kemijskom analizom uzoraka dobiveni su slijedeći rezultati: raspon udjela vode iznosi 46, 00-59, 65 %, udjela pepela 1, 00-1, 32 %, udjela masti 0, 92-3, 49 %, udjela proteina 2, 20-3, 61 %, udjela škroba 25, 14-32, 97 %, udjela prirodnog inverta 0, 52-0, 87 % i udjela saharoze 6, 26-10, 92 %. Analizom varijance utvrđeno je da između istraživanih područja postoji statistički značajna razlika za sve ispitane parametre koja se može pripisati karakteristikama tla, reljefu, klimatskim uvjetima, blizini vodenih površina kao i nadmorskoj visini, dok među uzorcima unutar istog područja nema statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija