Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925777

Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj


Mitar, Gabriela
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj
(Chemical composition of hazelnuts from Croatia)

Autori
Mitar, Gabriela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
lješnjak ; kemijski sastav ; masne kiseline ; oleinska kiselina
(hazelnut ; chemical composition ; fatty acid ; oleic acid)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kemijskog sastava lješnjaka te usporedba dobivenih rezultata o njihovom kemijskom sastavu sa rezultatima iz različitih literaturnih izvora. U ovom radu analizirano je 19 uzoraka lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode 3, 22 – 4, 71 %, maseni udio masti kretao se od 52, 49 do 70, 15 %, maseni udio proteina od 15, 42 do 25, 90 %, maseni udio pepela od 2, 34 do 3, 37 % te maseni udio ugljikohidrata koji se kretao 8, 59 - 18, 27 %. Analiziran je i sastav masnih kiselina prisutnih u uzorcima lješnjaka, pronađeno je 14 masnih kiselina, među kojima je najdominantnija bila oleinska kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mitar, Gabriela
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mitar, G. (2016) 'Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mitar, Gabriela}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {lje\v{s}njak, kemijski sastav, masne kiseline, oleinska kiselina}, title = {Kemijski sastav lje\v{s}njaka razli\v{c}itih sorti u Hrvatskoj}, keyword = {lje\v{s}njak, kemijski sastav, masne kiseline, oleinska kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mitar, Gabriela}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {hazelnut, chemical composition, fatty acid, oleic acid}, title = {Chemical composition of hazelnuts from Croatia}, keyword = {hazelnut, chemical composition, fatty acid, oleic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font