Pregled bibliografske jedinice broj: 925777
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj
(Chemical composition of hazelnuts from Croatia)
Autori
Mitar, Gabriela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
lješnjak ; kemijski sastav ; masne kiseline ; oleinska kiselina
(hazelnut ; chemical composition ; fatty acid ; oleic acid)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kemijskog sastava lješnjaka te usporedba dobivenih rezultata o njihovom kemijskom sastavu sa rezultatima iz različitih literaturnih izvora. U ovom radu analizirano je 19 uzoraka lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode 3, 22 – 4, 71 %, maseni udio masti kretao se od 52, 49 do 70, 15 %, maseni udio proteina od 15, 42 do 25, 90 %, maseni udio pepela od 2, 34 do 3, 37 % te maseni udio ugljikohidrata koji se kretao 8, 59 - 18, 27 %. Analiziran je i sastav masnih kiselina prisutnih u uzorcima lješnjaka, pronađeno je 14 masnih kiselina, među kojima je najdominantnija bila oleinska kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija