Pregled bibliografske jedinice broj: 925771
Kemijski sastav kestena Istarske i Primorsko-goranske županije
Kemijski sastav kestena Istarske i Primorsko-goranske županije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kestena Istarske i Primorsko-goranske županije
(Chemical composition of chestnut from Istria county and Primorje–Gorski Kotar County)
Autori
Krešić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kesten ; kemijski sastav
(chestnut ; chemical composition)
Sažetak
Svrha rada je ispitivanje kemijskog sastava (suha tvar, voda, škrob, pepeo, sirove masti, sirovi proteini, reducirajući šećeri, saharoza) kestena na pojedinim područijima RH radi utvrđivanja razlika ovisno o zemljopisnom položaju. Obrađeno je 40 uzoraka sa područja Buja, Cresa, Poreča i Učke. Dobiveni rezultati su : maseni udio vode 48 – 60 %, ostali parametri izraženi na suhu tvar su : pepeo 1, 8 – 2, 5 %, sirove masti 2, 1 – 4, 8 %, sirovi proteini 4, 7 – 7, 5 %, škrob 62 – 64 %, reducirajući šećeri 1 – 2 %, te saharoza 14 – 21 %. Statistički je utvrđeno značajnije odstupanje između uzoraka različitih lokaliteta, dok unutar samih lokaliteta ne postoje veće razlike između uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija