Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925757

Mineralne tvari u pršutu


Havaši, Filip
Mineralne tvari u pršutu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mineralne tvari u pršutu
(Mineral elements in dry cured ham)

Autori
Havaši, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2016

Stranica
41

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Istarski pršut ; Dalmatinski pršut ; mineralne tvari
(atomic absorption spectrofotometry ; dry - cured ham ; mineral elements)

Sažetak
Pršut je gastronomski specijalitet, nastao pomno vođenim procesima prerade. Zbog svog okusa i specifičnog načina dobivanja smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje. Pršut spada u kategoriju autohtonih hrvatskih proizvoda, te do sada je zaštićeno 4 pršuta na razini EU. Mineralne tvari su neophodne i esencijalne za normalno funkcioniranje organizma, ali mogu imati i nepoželjne učinke ako se konzumiraju u neodgovarajućim količinama stoga je njihovo određivanje u namirnicama od izuzetne važnosti. U ovom radu određivani su udjela pepela te količine kalcija, magnezija, kalija, natrija, cinka, željeza, kroma, i bakra u 9 uzoraka istarskog i 14 uzoraka dalmatinskog pršuta različitih proizvođača metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Osim što se istarski i dalmatinski pršut razlikuju u samom tehnološkom procesu proizvodnje, razlikuju se i po udjelu magnezija, kalija, cinka, željeza i kroma, dok se po udjelu kalcija, natrija i bakra statistički značajno ne razlikuju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Havaši, Filip
Mineralne tvari u pršutu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Havaši, F. (2016) 'Mineralne tvari u pršutu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hava\v{s}i, Filip}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {Istarski pr\v{s}ut, Dalmatinski pr\v{s}ut, mineralne tvari}, title = {Mineralne tvari u pr\v{s}utu}, keyword = {Istarski pr\v{s}ut, Dalmatinski pr\v{s}ut, mineralne tvari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hava\v{s}i, Filip}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {atomic absorption spectrofotometry, dry - cured ham, mineral elements}, title = {Mineral elements in dry cured ham}, keyword = {atomic absorption spectrofotometry, dry - cured ham, mineral elements}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font