Pregled bibliografske jedinice broj: 925751
Kemijski sastav lješnjaka
Kemijski sastav lješnjaka, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav lješnjaka
(Chemical composition of hazelnuts)
Autori
Presnec, Tomislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav ; lješnjak ; masne kiseline ; oleinska kiselina ; linolna kiselina
(chemical composition ; hazelnut ; fatty acid ; oleic acid ; linoleic acid)
Sažetak
U ovom radu određen je kemijski sastav 24 sorte lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj, a rezultati su uspoređeni s rezultatima iz drugih znanstvenih radova. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 2, 79 % do 8, 33 %, maseni udio pepela od 2, 13 % do 3, 12 %, maseni udio sirovih masti od 59, 79 % do 76, 30 %, zatim maseni udio proteina od 10, 94 % do 20, 25 %. U uzorcima lješnjaka analiziran je i sastav masnih kiselina. Pronađeno je 15 masnih kiselina, a najdominatnije bile su oleinska i linola kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija