Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925751

Kemijski sastav lješnjaka


Presnec, Tomislava
Kemijski sastav lješnjaka, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav lješnjaka
(Chemical composition of hazelnuts)

Autori
Presnec, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
40

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
kemijski sastav ; lješnjak ; masne kiseline ; oleinska kiselina ; linolna kiselina
(chemical composition ; hazelnut ; fatty acid ; oleic acid ; linoleic acid)

Sažetak
U ovom radu određen je kemijski sastav 24 sorte lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj, a rezultati su uspoređeni s rezultatima iz drugih znanstvenih radova. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 2, 79 % do 8, 33 %, maseni udio pepela od 2, 13 % do 3, 12 %, maseni udio sirovih masti od 59, 79 % do 76, 30 %, zatim maseni udio proteina od 10, 94 % do 20, 25 %. U uzorcima lješnjaka analiziran je i sastav masnih kiselina. Pronađeno je 15 masnih kiselina, a najdominatnije bile su oleinska i linola kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Presnec, Tomislava
Kemijski sastav lješnjaka, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Presnec, T. (2017) 'Kemijski sastav lješnjaka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Presnec, Tomislava}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {kemijski sastav, lje\v{s}njak, masne kiseline, oleinska kiselina, linolna kiselina}, title = {Kemijski sastav lje\v{s}njaka}, keyword = {kemijski sastav, lje\v{s}njak, masne kiseline, oleinska kiselina, linolna kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Presnec, Tomislava}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {chemical composition, hazelnut, fatty acid, oleic acid, linoleic acid}, title = {Chemical composition of hazelnuts}, keyword = {chemical composition, hazelnut, fatty acid, oleic acid, linoleic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font