Pregled bibliografske jedinice broj: 925748
Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske
Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske
(Chemical composition of chestnuts from eastern Croatia)
Autori
Belančić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
47
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kesten ; kemijski sastav ; škrob
(chestnut ; chemical compositi on ; starch)
Sažetak
U ovom radu su analizirani uzorci kestena sa 3 različita prirodna staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 30 uzoraka sa područja: Moslavačka gora, Krndija i Psunj. Određen je osnovni kemijski sastav kestena: udio suhe tvari, udio vode, udio pepela, udio sirove masti, udio sirovih proteina, udio škroba, udio reducirajućih šećera te udio saharoze. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 51, 80 do 54, 31 %, prosječni udio pepela od 1, 10 do 1, 31 %, prosječni udio sirove masti od 1, 37 do 1, 58 %, prosječni udio sirovih proteina od 2, 69 do 2, 92 %, prosječni udio škroba od 29, 27 do 32, 03 %, prosječni udio reducirajućih šećera od 0, 70 do 0, 78 %, dok se prosječni udio saharoze kretao od 7, 10 do 9, 01 %. Analiza varijance (ANOVA) je pokazala da postoji statistički značajna razlika između prirodnih staništa kestena po svim analiziranim parametrima, dok unutar samih staništa između uzoraka ne postoje statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija