Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925747

Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta


Raspović, Ivana
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta
(Fat content and fatty acid composition of the Dalmatian and Istrian dry-cured ham)

Autori
Raspović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
62

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Dalmatinski pršut ; Istarski pršut ; kemijski sastav ; sastav masnih kiselina
(Dalmatian dry-cured ham ; Istrian dry-cured ham ; chemical composition ; fatty acid composition)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja određen je kemijski sastav Dalmatinskog i Istarskog pršuta (udio vode, sadržaj pepela, količina sirovih bjelančevina, ukupna količina masti) i provedena je analiza metilnih estera masnih kiselina plinskom kromatografijom. Kemijski sastav i udjeli masnih kiselina su dosta slični između Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Dobiveni rezultati statistički su određeni (t-test). Kod kemijskog sastava utvrđena je statistički značajna razlika u udjelu pepela i masti između analiziranih pršuta. S obzirom na udio pojednih masnih kiselina, dokazano je da se samo udjeli oleinske kiseline (C18:1n9c) i cis-11-eikozenska kiseline (C20:1) statistički značajno razlikuju obzirom na vrstu pršuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Raspović, Ivana
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Raspović, I. (2015) 'Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Raspovi\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {62}, keywords = {Dalmatinski pr\v{s}ut, Istarski pr\v{s}ut, kemijski sastav, sastav masnih kiselina}, title = {Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pr\v{s}uta}, keyword = {Dalmatinski pr\v{s}ut, Istarski pr\v{s}ut, kemijski sastav, sastav masnih kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Raspovi\'{c}, Ivana}, year = {2015}, pages = {62}, keywords = {Dalmatian dry-cured ham, Istrian dry-cured ham, chemical composition, fatty acid composition}, title = {Fat content and fatty acid composition of the Dalmatian and Istrian dry-cured ham}, keyword = {Dalmatian dry-cured ham, Istrian dry-cured ham, chemical composition, fatty acid composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font