Pregled bibliografske jedinice broj: 925747
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta
(Fat content and fatty acid composition of the Dalmatian and Istrian dry-cured ham)
Autori
Raspović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
62
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Dalmatinski pršut ; Istarski pršut ; kemijski sastav ; sastav masnih kiselina
(Dalmatian dry-cured ham ; Istrian dry-cured ham ; chemical composition ; fatty acid composition)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja određen je kemijski sastav Dalmatinskog i Istarskog pršuta (udio vode, sadržaj pepela, količina sirovih bjelančevina, ukupna količina masti) i provedena je analiza metilnih estera masnih kiselina plinskom kromatografijom. Kemijski sastav i udjeli masnih kiselina su dosta slični između Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Dobiveni rezultati statistički su određeni (t-test). Kod kemijskog sastava utvrđena je statistički značajna razlika u udjelu pepela i masti između analiziranih pršuta. S obzirom na udio pojednih masnih kiselina, dokazano je da se samo udjeli oleinske kiseline (C18:1n9c) i cis-11-eikozenska kiseline (C20:1) statistički značajno razlikuju obzirom na vrstu pršuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija