Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925559

Udio kuhinjske soli u kruhu


Delaš Aždajić, Marija
Udio kuhinjske soli u kruhu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio kuhinjske soli u kruhu
(Amount of sodium chloride in bread)

Autori
Delaš Aždajić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
kronične nezarazne bolesti ; kruh ; kuhinjska sol ; natrijev klorid ; prevencija
(chronical non - infectious diseases ; bread ; salt ; sodium chloride ; prevention)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba i vodećih hrvatskih proizvođača pekarskih proizvoda. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli, dok je u brojnim zemljama svijeta unos višestruko veći od preporučenog predstavljajući time globalni javnozdravstveni problem. Glavni izvori natrijeva klorida u hrani su: pekarski proizvodi, a slijede mesni i mliječni proizvodi te dosoljavanje prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Udio kuhinjske soli u kruhu utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuju ioni Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pokazuju kako prosječni udio kuhinjske soli u analiziranom kruhu iznosi 2, 24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđenih Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1, 4 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Marija Delaš Aždajić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.pbf.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Delaš Aždajić, Marija
Udio kuhinjske soli u kruhu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Delaš Aždajić, M. (2017) 'Udio kuhinjske soli u kruhu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dela\v{s} A\v{z}daji\'{c}, Marija}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {kroni\v{c}ne nezarazne bolesti, kruh, kuhinjska sol, natrijev klorid, prevencija}, title = {Udio kuhinjske soli u kruhu}, keyword = {kroni\v{c}ne nezarazne bolesti, kruh, kuhinjska sol, natrijev klorid, prevencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dela\v{s} A\v{z}daji\'{c}, Marija}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {chronical non - infectious diseases, bread, salt, sodium chloride, prevention}, title = {Amount of sodium chloride in bread}, keyword = {chronical non - infectious diseases, bread, salt, sodium chloride, prevention}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font