Pregled bibliografske jedinice broj: 925555
Senzorska procjena različitih sorti oraha
Senzorska procjena različitih sorti oraha, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena različitih sorti oraha
(Sensory evaluation of different walnut species)
Autori
Vidić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.06
Godina
2017
Stranica
20
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kvantitativna desk riptivna analiza ; orah ; senzorska procjena
(quantitative descriptive analysis ; sensory evaluation ; walnut)
Sažetak
Orah (Juglans regia L.) je biljka umjerene i subtropske klime koja vrlo povoljno utječe na zdravlje ljudi. Naime, zbog odličnog nutritivnog profila preporuča se njegovo uvođenje u svakodnevnu prehranu u svrhu prevencije raznih bolesti. Senzorska procjena oraha ima značajnu ulogu u određivanju snažnih, stranih okusa i u usporedbi senzorskih svojstava između različitih sorti oraha pomoću 5 osjetilnih organa. Cilj ovog rada bilo je ustvrditi intenzitet senzorskih svojstava 16 različitih sorti oraha te ih međusobno usporediti s obzirom na zemlju podrijetla. Senzorsku procjenu kvantitativnom deskriptivnom analizom provelo je 8 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je ukupno 14 senzorskih parametara – boja ljuske, miris na orah, miris na drvo, čvrstoća i tvrdoća ploda, hrskavost, pastoznost, slatkoća, kiselost, gorkost, aroma na orah, ranketljivost, aroma na ulje i sveukupni dojam. Najbolji sveukupni dojam među ispitivačima su ostvarile sorte podrijetlom iz Republike Francuske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam