Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925555

Senzorska procjena različitih sorti oraha


Vidić, Jelena
Senzorska procjena različitih sorti oraha, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena različitih sorti oraha
(Sensory evaluation of different walnut species)

Autori
Vidić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.06

Godina
2017

Stranica
20

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
kvantitativna desk riptivna analiza ; orah ; senzorska procjena
(quantitative descriptive analysis ; sensory evaluation ; walnut)

Sažetak
Orah (Juglans regia L.) je biljka umjerene i subtropske klime koja vrlo povoljno utječe na zdravlje ljudi. Naime, zbog odličnog nutritivnog profila preporuča se njegovo uvođenje u svakodnevnu prehranu u svrhu prevencije raznih bolesti. Senzorska procjena oraha ima značajnu ulogu u određivanju snažnih, stranih okusa i u usporedbi senzorskih svojstava između različitih sorti oraha pomoću 5 osjetilnih organa. Cilj ovog rada bilo je ustvrditi intenzitet senzorskih svojstava 16 različitih sorti oraha te ih međusobno usporediti s obzirom na zemlju podrijetla. Senzorsku procjenu kvantitativnom deskriptivnom analizom provelo je 8 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je ukupno 14 senzorskih parametara – boja ljuske, miris na orah, miris na drvo, čvrstoća i tvrdoća ploda, hrskavost, pastoznost, slatkoća, kiselost, gorkost, aroma na orah, ranketljivost, aroma na ulje i sveukupni dojam. Najbolji sveukupni dojam među ispitivačima su ostvarile sorte podrijetlom iz Republike Francuske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidić, Jelena
Senzorska procjena različitih sorti oraha, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vidić, J. (2017) 'Senzorska procjena različitih sorti oraha', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidi\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {kvantitativna desk riptivna analiza, orah, senzorska procjena}, title = {Senzorska procjena razli\v{c}itih sorti oraha}, keyword = {kvantitativna desk riptivna analiza, orah, senzorska procjena}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidi\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {quantitative descriptive analysis, sensory evaluation, walnut}, title = {Sensory evaluation of different walnut species}, keyword = {quantitative descriptive analysis, sensory evaluation, walnut}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font