Pregled bibliografske jedinice broj: 925354
Kemijski sastav kestena iz nekoliko prirodnih staništa na području Bilogore
Kemijski sastav kestena iz nekoliko prirodnih staništa na području Bilogore, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kestena iz nekoliko prirodnih staništa na području Bilogore
(Chemical composition of chestnut from several natural habitats of Bilogora)
Autori
Požgaj, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
29
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav ; kesten
(chestnut ; chemical composition)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kemijskog sastava kestena na 10 različitih uzoraka prikupljenih s različitih prirodnih staništa na području Bilogore. U svakome uzorku određen je udio vode, sirove masti, proteina, pepela, ukupnog i prirodnog inverta te udio saharoze. Dobiveni rezultati su pokazali: udio suhe tvari kretao se od 45, 00 do 50, 02 g/100g s.t., udio vode od 49, 98 do 55, 00 g/100g s.t., udio pepela kretao se od 1, 05 do 1, 22 g/ 100g s.t., udio sirove masti kretao se od 1, 33 do 2, 39 g/ 100g s.t., udio proteina kretao se od 2, 30 do 3, 00 g/100 g s.t., udio škroba kretao se od 29, 73 do 34, 05 g/ 100g s.t., udio reducirajućih šećera kretao se od 0, 72 do 0, 90 g/100g s.t., udio saharoze kretao se od 7, 19 do 8, 88 g/100 g s.t. Analiza podataka pokazala je da ne postoje značajne razlike među uzorcima po udjelu pojedine komponente.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija