Pregled bibliografske jedinice broj: 924990
Povezanost trajanja laktacije i održive proizvodnje mlijeka
Povezanost trajanja laktacije i održive proizvodnje mlijeka // XIII. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj / Ivkić, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2018. str. 64-69 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, ostalo)
CROSBI ID: 924990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost trajanja laktacije i održive proizvodnje mlijeka
(Linkage to lactation and sustainable milk production)
Autori
Mijić, Pero ; Bobić, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, ostalo, ostalo
Izvornik
XIII. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
/ Ivkić, Zdenko - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2018, 64-69
Skup
13. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.02.2018. - 08.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
produžena laktacija ; proizvodnja mlijeka ; koncepcija ; zasušenje ; suhostaj
(extended lactation ; milk production ; conception ; extinguishing ; drying)
Sažetak
Zahvaljujući intenzivnom uzgojno-selekcijskom radu i poboljšanjem okolišnih uvjeta na farmama suvremena proizvodnja mlijeka se udvostručila. Ako promatramo samo proizvodnju, ova činjenica nam se čini opravdanom i pozitivnom. Međutim, svaki selekcijski zahvat na životinji ima, uz pozitivne, i negativne trendove. Tako je i selekcijski odabir životinja za visoku proizvodnju mlijeka doveo između ostalog i do smanjenja plodnosti. Smanjenje plodnosti kod krava povezuje se s negativnom energetskom bilancom koja nastaje uslijed velike mobilizacije tjelesnih rezervi za postizanje laktacijskog vrha, pri čemu krava fiziloški ne može prihvatiti još jedno opterečenje - koncepciju. Povećana proizvodnja nije se pokazala samo u povećanju dnevne i ukupne količine mlijeka, nego kao i posljedica produžene laktacije. Uz ovakve nove okolnosti, a uvažavajući biološke odlike goveda, općeprihvaćena optimalna duljina laktacije je 305 dana (10 mjeseci). Nakon desetomjesečne laktacije, dolazi razdoblje suhostaja, koje počinje trenutkom zasušenja krave. Ovo dvomjesečno razdoblje treba poslužiti kravi kao vrijeme u kojem će se ona pripremiti za predstojeće teljenje i novu laktaciju. Međutim, navedena vremenska raztdoblja, zahvaljujući ustrajnom selekcijskom radu i poboljšanju okolišnih uvjeta na farmama, sve više dolaze u upitnost. Proizvodni podaci govore kako se povećanje proizvodnje mlijeka po životinji i dalje nastavlja. Sve je veći broj krava, koje ne samo zbog selekcije, nego i zbog nekih zdravstvenih razloga (problema), imaju sve dužu laktaciju. Zato se postavlja pitanje koliko bi trebala danas trajati laktacija kod krava i kakav je utjecaj takve produžene laktacije na menadžment farme. Zasigurno ova tema izaziva pozornost i kod proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, te ovim našim prilogom želimo doprinjeti sveukupnoj raspravi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek