Pregled bibliografske jedinice broj: 924933
Senzorska procjena meda koji nisu skloni kristalizaciji
Senzorska procjena meda koji nisu skloni kristalizaciji, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena meda koji nisu skloni kristalizaciji
(Sensory evaluation of honey that are not prone to crystallization)
Autori
Mikac, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med kestena ; senzorska procjena
(chestnut honey ; sensory evaluation)
Sažetak
Med je sladak, gust, viskozan, tekuć ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koji pčele sakupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorska svojstva 15 uzoraka meda kestena koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 11. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2015.“ Senzorska procjena je provedena od strane 5 senzorskih analitičara, a ocjenjivano je 5 parametara - čistoća, bistrina, boja, miris i okus meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam