Pregled bibliografske jedinice broj: 924932
Senzorska procjena multiflornog meda
Senzorska procjena multiflornog meda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena multiflornog meda
(Sensory evaluation of floral honey)
Autori
Kukolja, Hana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
multiflorni med ; senzorska procjena
(floral honey ; sensory evaluation)
Sažetak
Med jest prirodno sladak proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, pohranjuju, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bilo je ustvrditi senzorska svojstva 15 uzoraka multiflornog meda koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 11. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2015.“ Senzorska procjena provedena je od strane 5 senzorskih ispitivača, a ocjenjivana su 4 parametara – čistoća, kristalizacija, miris i okus meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam