Pregled bibliografske jedinice broj: 924929
Senzorska procjena meda
Senzorska procjena meda, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena meda
(Sensory evaluation of honey)
Autori
Lovrek ; Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza
(honey ; sensory evaluation ; quantitative descriptive analysis)
Sažetak
Med je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorska svojstva po 5 uzoraka meda bagrema, 5 uzoraka cvjetnog meda i 5 uzoraka meda kestena koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 10. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2014.“. Senzorska procjena provedena je od strane 5 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je 5 parametara – čistoća, bistrina, boja, miris i okus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam