Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924929

Senzorska procjena meda


Lovrek; Lea
Senzorska procjena meda, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena meda
(Sensory evaluation of honey)

Autori
Lovrek ; Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2015

Stranica
34

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
med ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza
(honey ; sensory evaluation ; quantitative descriptive analysis)

Sažetak
Med je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorska svojstva po 5 uzoraka meda bagrema, 5 uzoraka cvjetnog meda i 5 uzoraka meda kestena koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 10. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2014.“. Senzorska procjena provedena je od strane 5 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je 5 parametara – čistoća, bistrina, boja, miris i okus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrek; Lea
Senzorska procjena meda, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lovrek & Lea (2015) 'Senzorska procjena meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {med, senzorska procjena, kvantitativna deskriptivna analiza}, title = {Senzorska procjena meda}, keyword = {med, senzorska procjena, kvantitativna deskriptivna analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {honey, sensory evaluation, quantitative descriptive analysis}, title = {Sensory evaluation of honey}, keyword = {honey, sensory evaluation, quantitative descriptive analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font