Pregled bibliografske jedinice broj: 924925
Mineralne tvari u pršutu
Mineralne tvari u pršutu, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mineralne tvari u pršutu
(Mineral elements in dry-cured ham)
Autori
Radman, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
atomska apsorpcijska spektrofotometrija ; kalcij ; magnezij ; mineralne tvari ; pršut
(atomic absorption spectrophotometry ; calcium ; dry-cured ham ; magnesium ; mineral elements)
Sažetak
Mineralne tvari su neophodne za normalno funkcioniranje organizma, ali mogu imati nepoželjne učinke ako se konzumiraju u neodgovarajućim količinama stoga je njihovo određivanje u namirnicama od iznimne važnosti. Meso je nutritivno vrijedna namirnica i izvrstan je izvor minerala kao što su željezo, bakar, cink i magnezij. Jedan od visokovrijednih trajnih suhomesnatih proizvoda je pršut. Određivan je udio pepela metodom suhog spaljivanja te količine magnezija i kalcija u 14 različitih uzoraka dalmatinskog pršuta metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Istraživanje je pokazalo da uzorci pršuta sadrže u prosjeku 7, 9% pepela te 18, 9 miligrama kalcija, odnosno 34, 6 miligrama magnezija na 100 grama pršuta. Određene količine kalcija i magnezija pokazuju da pršut nije dobar izvor ni kalcija ni magnezija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam