Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924918

Kuhinjska sol u pršutu


Pavlinić, Mateja
Kuhinjska sol u pršutu, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kuhinjska sol u pršutu
(Common salt in dry-cured ham)

Autori
Pavlinić, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
23

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
sol ; pršut ; hipertenzija
(salt ; dry-cured ham ; hypertension)

Sažetak
Prehrambeni unos natrija, odnosno kuhinjske soli, povezan je sa razvojem hipertenzije, glavnog rizičnog čimbenika za nastanak bolesti srca i krvnih žila. Suhomesnati proizvodi predstavljaju jedan od važnijih prehrambenih izvora kuhinjske soli. Hrvatska je, po uzoru na druge razvijene zemlje, pokrenula inicijativu za smanjenje unosa soli koja obuhvaća suradnju s industrijom i smanjenje udjela soli u ciljanim proizvodima među kojima su i mesni proizvodi. Kuhinjska sol u mesnim proizvodima ima važnu tehnološku ulogu jer sudjeluje u formiranju okusa, teksture i arome, dok istovremeno utječe na trajnost proizvoda. Cilj ovog rada bio je odrediti količinu NaCl u uzorcima istarskih i dalmatinskih pršuta. Za određivanje udjela NaCl korištena je metoda po Mohru. Veći udio NaCl izmjeren je u dalmatinskim pršutima, međutim razlika nije statistički značajna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlinić, Mateja
Kuhinjska sol u pršutu, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pavlinić, M. (2015) 'Kuhinjska sol u pršutu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlini\'{c}, Mateja}, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {sol, pr\v{s}ut, hipertenzija}, title = {Kuhinjska sol u pr\v{s}utu}, keyword = {sol, pr\v{s}ut, hipertenzija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlini\'{c}, Mateja}, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {salt, dry-cured ham, hypertension}, title = {Common salt in dry-cured ham}, keyword = {salt, dry-cured ham, hypertension}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font