Pregled bibliografske jedinice broj: 924889
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom
(Determination of peanut allergens by ELISA method)
Autori
Špalj, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
alergeni kikirikija ; ELISA ; informacija o hrani
(ELISA ; food information ; peanut allergens)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je primjenom ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) testa odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija u četiri uzorka kakaovog praha i četiri uzorka instant kakaovih proizvoda različitih proizvođača te ih usporediti s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U šest od ukupno osam analiziranih uzoraka su detektirani alergeni kikirikija. Udio alergena kikirikija u uzorcima kakaovog praha se kretao u rasponu od 0, 37 do 0, 64 mgkg-1, a u uzorcima instant kakaovih proizvoda u rasponu od 0, 14 do 0, 26 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija (0, 64 mgkg-1) je detektiran u uzorku kakaovog praha ''KP4'' pri čemu na deklaraciji proizvoda nije bio prisutan navod koji se odnosi na prisustvo alergena kikirikija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)