Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924889

Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom


Špalj, Sara
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom
(Determination of peanut allergens by ELISA method)

Autori
Špalj, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni kikirikija ; ELISA ; informacija o hrani
(ELISA ; food information ; peanut allergens)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je primjenom ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) testa odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija u četiri uzorka kakaovog praha i četiri uzorka instant kakaovih proizvoda različitih proizvođača te ih usporediti s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U šest od ukupno osam analiziranih uzoraka su detektirani alergeni kikirikija. Udio alergena kikirikija u uzorcima kakaovog praha se kretao u rasponu od 0, 37 do 0, 64 mgkg-1, a u uzorcima instant kakaovih proizvoda u rasponu od 0, 14 do 0, 26 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija (0, 64 mgkg-1) je detektiran u uzorku kakaovog praha ''KP4'' pri čemu na deklaraciji proizvoda nije bio prisutan navod koji se odnosi na prisustvo alergena kikirikija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špalj, Sara
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Špalj, S. (2017) 'Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}palj, Sara}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {alergeni kikirikija, ELISA, informacija o hrani}, title = {Odre\djivanje alergena kikirikija ELISA metodom}, keyword = {alergeni kikirikija, ELISA, informacija o hrani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}palj, Sara}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {ELISA, food information, peanut allergens}, title = {Determination of peanut allergens by ELISA method}, keyword = {ELISA, food information, peanut allergens}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font