Pregled bibliografske jedinice broj: 924879
Imunoenzimske (ELISA) metode u analitici prehrambenih proizvoda
Imunoenzimske (ELISA) metode u analitici prehrambenih proizvoda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imunoenzimske (ELISA) metode u analitici prehrambenih proizvoda
(Immunoenzymatic (ELISA) methods in analysis of food products)
Autori
Petrić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
ELISA ; antigen ; antitijelo ; imunoenzimska reakcija
(ELISA ; antigen ; antibody ; immunoenzyme reaction)
Sažetak
Imunološke metode razvijene su u svrhu određivanja složenih bioloških molekula, a obuhvaćaju široku paletu metoda koje se koriste u razne svrhe pa tako pronalaze i primjenu u prehrambenoj industriji. Često korištenu imunološku metodu predstavlja imunoenzimska ELISA metoda (eng. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay ; ELISA). Cilj ovog rada je, pregledom znanstvene literature, istaknuti pojedine primjere primjene ELISA metoda u analitici prehrambenih proizvoda. ELISA testovi obuhvaćaju široku primjenu koja uključuje, između ostalog, određivanje različitih kontaminanata i rezidua u prehrambenim proizvodima, procjenu autentičnosti hrane, određivanje potencijalnih alergena hrane te detekciju genetski modificiranih organizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)