Pregled bibliografske jedinice broj: 924859
Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom
Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom
(Determination of milk allergens by ELISA method)
Autori
Tišlarić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
45
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
alergeni mlijeka ; ELISA ; informacija o hrani
(milk allergens ; ELISA ; food information)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, imunoenzimskom ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metodom analiziran je udio potencijalnih alergena mlijeka u 24 uzorka keksa i čajnih peciva prikupljenih iz trgovačkih lanaca i slastičarnica sa zagrebačkog tržišta, te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o mlijeku i proizvodima od mlijeka kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. U 9 od 12 analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca detektirana je prisutnost alergena mlijeka pri čemu je prosječna vrijednost iznosila 0, 58 mgkg-1, a uzorci s najvišim udjelom alergena mlijeka (0, 70 mgkg-1) nisu u okviru informacija o hrani sadržavali navod vezan uz prisutnost alergena mlijeka. Udio alergena mlijeka, detektiranih u 3 od 5 analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz slastičarnica, iznosio je prosječno 0, 14 mgkg-1 pri čemu informacije o hrani analiziranih proizvoda nisu pružale navode vezane uz prisutnost alergena mlijeka. U svih 7 analiziranih uzoraka keksa s maslacem iz trgovačkih lanaca i slastičarnica detektirani su alergeni mlijeka, pri čemu su niži udjeli određeni u uzorcima keksa s maslacem iz trgovačkih lanaca. 62, 2 % ispitanika smatra kako keksi ili čajna peciva ne sadrže tragove mlijeka ukoliko na deklaraciji takovih proizvoda nema navoda o mogućoj prisutnosti mlijeka. Od 24 ukupno analizirana uzorka, ELISA metodom su alergeni mlijeka detektirani u 6 uzoraka bez navoda vezanih uz prisutnost alergena mlijeka u okviru informacija o hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)