Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924855

Primjena ELISA metode u određivanju alergena kikirikija u uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove


Hršak, Lucija
Primjena ELISA metode u određivanju alergena kikirikija u uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ELISA metode u određivanju alergena kikirikija u uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove
(Determination of peanut allergens in samples of cakes with cocoa parts by ELISA method)

Autori
Hršak, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2017

Stranica
53

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni ; kikiriki ; ELISA ; informacija o hrani
(allergens ; peanut ; ELISA ; food information)

Sažetak
Kikiriki se ubraja u najčešće nutritivne alergene koji kod alergičnih osoba može izazvati teške reakcije. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija u šesnaest uzoraka kolača koji sadrže kakaove dijelove pomoću ELISA testa te prikupiti stavove i mišljenja potrošača o kikirikiju i proizvodima od kikirikija kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. Alergeni kikirikija detektirani su u analiziranim uzorcima nepretpakiranih kolača iz slastičarnice, a njihov udio iznosio je prosječno 0, 64 mgkg-1. Prosječni udio alergena kikirikija u analiziranim uzorcima kolača iz objekta javne prehrane iznosio je 0, 13 mgkg-1, a u uzorcima iz trgovačkog lanca 0, 62 mgkg-1. Većina ispitanika (82, 9 %) upoznata je s pojmom alergije, no njihova percepcija o tome u koju skupinu alergena se ubraja kikiriki često je pogrešna pa mnogi (57, 9 %) smatraju kako se kikiriki ubraja u orašaste polodove. Od šesnaest ukupno analiziranih uzoraka nepretpakirane hrane, u jedanaest uzoraka bez navoda o prisutnosti kikirikija, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hršak, Lucija
Primjena ELISA metode u određivanju alergena kikirikija u uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hršak, L. (2017) 'Primjena ELISA metode u određivanju alergena kikirikija u uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hr\v{s}ak, Lucija}, year = {2017}, pages = {53}, keywords = {alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani}, title = {Primjena ELISA metode u odre\djivanju alergena kikirikija u uzorcima kola\v{c}a koji sadr\v{z}e kakaove dijelove}, keyword = {alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hr\v{s}ak, Lucija}, year = {2017}, pages = {53}, keywords = {allergens, peanut, ELISA, food information}, title = {Determination of peanut allergens in samples of cakes with cocoa parts by ELISA method}, keyword = {allergens, peanut, ELISA, food information}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font