Pregled bibliografske jedinice broj: 924837
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom
(Determination of peanut allergens in cocoa cream and chocolate by ELISA method)
Autori
Zeljko, Mladena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
alergeni, kikiriki, ELISA, čokolada, krem proizvod
(allergens, peanut, ELISA, chocolate, cocoa cream)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja određeni su potencijalni alergeni kikirikija u osam uzoraka krem proizvoda i osam uzoraka čokolada s lješnjakom pomoću ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metode te je ispitan stav potrošača o navodima potencijalne prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji tih proizvoda. Samo u jednom od analiziranih uzoraka nisu detektirani alergeni kikirikija, dok je u ostalima određen udio u rasponu od 0, 27 ± 0, 010 do 4, 05 ± 0, 030 mgkg-1. Između analiziranih uzoraka u kojima su određeni alergeni kikirikija, samo šest sadrži navod o potencijalnoj prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji. Ispitivanjem stavova potrošača o navodima na deklaraciji krem proizvoda i čokolada utvrđeno je da navod "Može sadržavati kikiriki u tragovima" 59 % ispitanika izdvaja kao najpoznatiji. Tijekom ovog istraživanja, u sedam analiziranih uzoraka krem proizvoda te dva uzorka čokolada s lješnjakom bez navoda, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)