Pregled bibliografske jedinice broj: 924750
Tehnologija izrade zupčanika u poljoprivrednoj tehnici
Tehnologija izrade zupčanika u poljoprivrednoj tehnici, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 924750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija izrade zupčanika u poljoprivrednoj tehnici
(Technology of gear production in agricultural technique)
Autori
Sigurnjak, Emanuel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Heffer, Goran
Ključne riječi
poljoprivredna tehnika ; zupčanici ; tehnologija izrade
(agricultural technique ; gears ; manufacturing technology)
Sažetak
Najzastupljenija vrsta mehaničkih prijenosnika su zupčani prijenosnici, čiji su osnovni elementi zupčanici. Zupčanici prenose snagu i zakretni moment, a kako bi to ostvarili moraju biti spregnuti u zupčani par. Zupčanici nalaze primjenu u svim segmentima poljoprivredne tehnike. U poljoprivrednim traktorima zupčanici su dijelovi mjenjača, diferencijala te bočnih prijenosnika. U razvoju i izradi zupčanih prijenosnika posebna pozornost je na izboru materijala i tehnologiji izrade zupčanika. Izbor materijala za zupčanike ovisi o opterećenosti, traženoj kvaliteti i uvjetima rada zupčanika te obradivosti i cijeni materijala. Glodanje je jedan od najvažnijih postupaka obrade metala u izradi zupčanika, no blanjanje je postupak s većom točnošću izrade u odnosu na glodanje. Provlačenje je manje zastupljen način izrade i koristi se samo kod masovne proizvodnje. Nakon izrade i toplinske obrade zupčanika slijedi završna obrada brušenjem, ljuštenjem ili poliranjem, koja uklanja toplinske deformacije, povećava točnost izrade i poboljšava kvalitetu površina zuba zupčanika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)