Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924744

Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom


Šarić, Nita
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom
(Determination of gluten in gluten-free products by ELISA method)

Autori
Šarić, Nita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.11

Godina
2017

Stranica
64

Mentor
Bituh, Martina

Ključne riječi
gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski proizvodi, kontaminacija, ELISA
(gluten, gluten – free diet, gluten – free products, contamination, ELISA)

Sažetak
U ovom istraživanju je uz pomoć ELISA (eng. Enzyme – Linked Immunosorbent Assay) testa određen udio glutena u bezglutenskim proizvodima iz različitih ugostiteljskih objekata (slastičarnice, prodavaonice brze hrane, restorani) i prodavaonica u kojima se prodaju bezglutenski proizvodi hrvatskog podrijetla. Među dvadeset i sedam različitih uzoraka iz skupina slastica, složenih jela i pekarskih proizvoda udio glutena prisutan je u rasponu od manje od 5 mgkg-1, odnosno ispod limita kvantifikacije, do 145, 91 mgkg-1. Od dvadeset i sedam uzoraka u četiri uzorka udio glutena je iznad 20 mgkg-1, te se kao takvi ne mogu smatrati proizvodima „bez glutena“. Također, proveden je upitnik među kuharima/icama i poslužiteljima/icama u različitim ugostiteljskim objektima kako bi se ispitalo njihovo znanje o glutenu, bezglutenskoj prehrani, kao i o načinu rukovanja bezglutenskim namirnicama i pripremi bezglutenskih proizvoda. Iako je upitnik proveden na malom broju ispitanika, uočena je potreba edukacije zaposlenika ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju bezglutenske proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarić, Nita
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šarić, N. (2017) 'Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Nita}, year = {2017}, pages = {64}, keywords = {gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski proizvodi, kontaminacija, ELISA}, title = {Odre\djivanje koli\v{c}ine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom}, keyword = {gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski proizvodi, kontaminacija, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Nita}, year = {2017}, pages = {64}, keywords = {gluten, gluten – free diet, gluten – free products, contamination, ELISA}, title = {Determination of gluten in gluten-free products by ELISA method}, keyword = {gluten, gluten – free diet, gluten – free products, contamination, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font