Pregled bibliografske jedinice broj: 924744
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom
(Determination of gluten in gluten-free products by ELISA method)
Autori
Šarić, Nita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.11
Godina
2017
Stranica
64
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski proizvodi, kontaminacija, ELISA
(gluten, gluten – free diet, gluten – free products, contamination, ELISA)
Sažetak
U ovom istraživanju je uz pomoć ELISA (eng. Enzyme – Linked Immunosorbent Assay) testa određen udio glutena u bezglutenskim proizvodima iz različitih ugostiteljskih objekata (slastičarnice, prodavaonice brze hrane, restorani) i prodavaonica u kojima se prodaju bezglutenski proizvodi hrvatskog podrijetla. Među dvadeset i sedam različitih uzoraka iz skupina slastica, složenih jela i pekarskih proizvoda udio glutena prisutan je u rasponu od manje od 5 mgkg-1, odnosno ispod limita kvantifikacije, do 145, 91 mgkg-1. Od dvadeset i sedam uzoraka u četiri uzorka udio glutena je iznad 20 mgkg-1, te se kao takvi ne mogu smatrati proizvodima „bez glutena“. Također, proveden je upitnik među kuharima/icama i poslužiteljima/icama u različitim ugostiteljskim objektima kako bi se ispitalo njihovo znanje o glutenu, bezglutenskoj prehrani, kao i o načinu rukovanja bezglutenskim namirnicama i pripremi bezglutenskih proizvoda. Iako je upitnik proveden na malom broju ispitanika, uočena je potreba edukacije zaposlenika ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju bezglutenske proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)