Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924684

Optimiziranje metode za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima


Kaoudahhan, Omar
Optimiziranje metode za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiziranje metode za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima
(Development of the method for determination of tartaric acid in fruit juices)

Autori
Kaoudahhan, Omar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.11

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Domijan, Ana-Marija

Ključne riječi
vinska kiselina, voćni sokovi, HPLC, validacija, optimiziranje, Uredba komisije EU br. 1129/2011
(tartaric acid, fruit juices, HPLC, validation, optimization, Commission regulation EU No. 1129/2011)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja je bio uvesti analitičku metodu koja bi omogućila precizno, pouzdano i brzo određivanje koncentracije vinske kiseline u uzorcima komercijalno pribavljenih voćnih sokova. Prilikom određivanja koncentracije vinske kiseline korištena je tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis detektorom. Istraživanje je bilo provedeno na HPLC (Knauer, Berlin, Njemačka) koji se sastojao od UV/Vis detektora, manualnog injektora, izokratne pumpe i analitičke kolone obrnute faze dimenzija 125, 0 x 4, 6 mm s punilom veličine 5 μm (LiChrospher RP-18, Merck, Darmstadt, Njemačka). Valna duljina detekcije na UV/Vis detektoru bila je podešena na 214 nm. Mobilna faza bila je 50 mM otopina fosfatnog pufera pH 2, 8. Protok mobilne faze bio je podešen na 0, 5 mL/min što je stvaralo tlak od 16, 7 MPa. Iz osnovne matične otopine vinske kiseline (2, 0 g/L) razrjeđenjem s MilliQ vodom pripremljen je niz standardnih otopina vinske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 125 do 1, 0 g/L. Pri opisanim uvjetima na HPLC-UV/Vis vrijeme zadržavanja vinske kiseline na koloni iznosilo je oko 1, 5 minute, a ukupna analiza trajala je 10 minuta. Dobivena kalibracijska krivulja je bila pravac s jednadžbom pravca y = 574, 63x – 34, 683 i pripadajućim koeficijentom korelacije R2 = 0, 9972. Ponovljivost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 10 % za sve ispitane standardne otopine. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L, što pokazuje da je metoda vrlo osjetljiva. Mjerenjem koncentracije vinske kiseline u komercijalno pribavljenim uzorcima voćnog soka (n = 5) dobivene su vrijednosti u rasponu od 1, 15 g/L (sok od naranče ; uzorak 1) do 1, 54 g/L (sok od jabuke ; uzorak 3). Dobivene koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima su bile relativno niske i bezopasne za ljudsko zdravlje. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je razvijena metoda brza, pouzdana i precizna te se može koristiti za određivanje koncentracije vinske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Zbog negativnog utjecaja visokih razina vinske kiseline na ljudsko zdravlje, važno je pratiti njenu koncentraciju u proizvodima namijenjenima konzumaciji ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana-Marija Domijan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaoudahhan, Omar
Optimiziranje metode za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Kaoudahhan, O. (2017) 'Optimiziranje metode za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaoudahhan, Omar}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {vinska kiselina, vo\'{c}ni sokovi, HPLC, validacija, optimiziranje, Uredba komisije EU br. 1129/2011}, title = {Optimiziranje metode za odre\djivanje koncentracije vinske kiseline u vo\'{c}nim sokovima}, keyword = {vinska kiselina, vo\'{c}ni sokovi, HPLC, validacija, optimiziranje, Uredba komisije EU br. 1129/2011}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaoudahhan, Omar}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {tartaric acid, fruit juices, HPLC, validation, optimization, Commission regulation EU No. 1129/2011}, title = {Development of the method for determination of tartaric acid in fruit juices}, keyword = {tartaric acid, fruit juices, HPLC, validation, optimization, Commission regulation EU No. 1129/2011}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font