Pregled bibliografske jedinice broj: 924005
Uloga medicinske sestre u organizaciji prehrane u domu za starije osobe
Uloga medicinske sestre u organizaciji prehrane u domu za starije osobe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, odjel Sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 924005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga medicinske sestre u organizaciji prehrane u
domu za starije osobe
(The role of nurse in the organization of eating at
the home for the elderly)
Autori
Šikica, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel Sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
29.11
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
prehrana ; organizacija ; dom za starije ; medicinska sestra ; uloga
(diet ; organization ; nursing home ; nurse ; role)
Sažetak
Starenje je sastavni dio života organizma koje se javlja zajedno sa smanjenjem životnih funkcija te završava smrću. Visoka medicinska skrb, kvalitetni uvjeti života i moderna tehnologija u zadnjih pedesetak godina objektivno su produžili život ljudi i znatno ublažili sve neugodne pojave starosti. Pravilna prehrana starijih ljudi uz primjerenu tjelesnu aktivnost povoljno djeluje na rad organa i organskih sustava, a osobito pomaže očuvanju mišićne mase i usporavanju degenerativnih procesa, što pridonosi boljoj tjelesnoj i duševnoj kondiciji, funkcionalnoj sposobnosti te prevenciji niza kroničnih bolesti. Prehrana starijih osoba uključuje specifičnosti koje se odnose na ukupno zdravstveno stanje te na fiziološke promjene u funkcionalnom statusu. Napredovanjem procesa starenja javljaju se promjene u usnoj šupljini i funkciji gastrointestinalnog trakta te utječu na smanjenu apsorpciju i iskoristivost pojedinih nutrijenata i povećani rizik od malapsorpcije. S povećanjem životne dobi dolazi do smanjenja osjeta okusa i mirisa, što može imati negativan učinak na prehranu i stanje uhranjenosti starijih ljudi. Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcioniranje organizma starijih ljudi. Stanje koje nastaje zbog utjecaja određene bolesti na bolesnika i bolesnik ne želi ili ne može pravilno i redovito uzimati obroke. Glavni cilj ovog sestrinskog problema je da će bolesnik uzimati obroke u potpunosti, samostalno ili uz pomoć medicinskog osoblja i obitelji. Kako bi bolesnik pravilno i pravovremeno uzimao obroke potrebno je: strpljiv pristup prema bolesniku, osigurati hranu koju bolesnik voli i smije jesti, lijepo servirati hranu, omogućiti serviranje tople hrane, pomoć pri rezanju hrane, pomoć prilikom hranjenja ukoliko je potrebno, raspitati se kod obitelji o namirnicama koje pacijent voli, potaknuti obitelj da pomogne bolesniku u poticanju ili samom hranjenju. Pozitivno evaluiran sestrinski problem bio bi kad bi bolesnik pravilno i redovito uzimao obroke samostalno ili uz pomoć.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)