Pregled bibliografske jedinice broj: 923992
Agroturizam kao oblik malog poduzetništva na primjeru Baćulova dvora
Agroturizam kao oblik malog poduzetništva na primjeru Baćulova dvora // Obrazovanje za poduzetništvo - E4E, 6 (2016), 2; 99-108 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 923992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agroturizam kao oblik malog poduzetništva na primjeru Baćulova dvora
(Agritourism as a form of small business in the example of Baćulov dvor)
Autori
Mrvica Mađarac, Sandra ; Stojanović, Slobodan ; Vanek, Lucija
Izvornik
Obrazovanje za poduzetništvo - E4E (1849-7845) 6
(2016), 2;
99-108
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
agroturizam ; poduzetništvo ; turistička animacija ; Baćulov dvor
(agritourism ; entrepreneurship ; tourist animation ; Baćulov dvor)
Sažetak
Zbog suvremenog načina života i trendova na turističkom tržištu, turisti žele svoj odmor provesti na mjestu drugačijem od njihova boravišta i omogućiti si doživljaj. Agroturizam (turizam na seljačkom gospodarstvu) tradicionalnošću i ambijentalnošću prostora prezentira turistima način života u ruralnom području i omogućava im sudjelovanje u njemu. Kao takav, agroturizam pruža priliku i za samozapošljavanje te realizaciju poduzetničke inicijative adaptacijom, uređenjem i eksploatacijom seljačkog gospodarstva u turističke svrhe. Brojne su mogućnosti animacije turista agroturizmom: prezentacija života na selu i seoskih običaja, prezentacija gastronomije i starih zanata, ponuda viška proizvoda proizvedenih na gospodarstvu, branje voća i bilja, škola kuhanja, izrada suvenira, organizacija izleta itd. Baćulov dvor u Primoštenu Burnjem dobar je primjer realizacije poduzetničke inicijative agroturizmom. Same dvore čini skupina kamenih kućica prizemnica u čijem se središtu nalazi dvor. Baćulov dvor sadrži tradicionalne dalmatinske prostorije: „kužinu“ (prostoriju s ognjištem), „tineju“ (prostoriju za svečane prigode), konobu, spavaću sobu opremljenu tradicionalnim namještajem, uljaru, gusternu za vodu i štalu. Svojom etno ponudom i organizacijom različitih radionica (berba maslina i smokava, radionica u kamenu, sudjelovanje u pripremi hrane, izrada tradicionalnih suvenira i krtola) nude turistima specifičnosti ovog kraja prikazom nekadašnjeg načina života i „primoštenskih užanci“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru