Pregled bibliografske jedinice broj: 923526
KEMIJSKI SASTAV I BIOLOŠKA SVOJSTVA ODABRANIH ALGI IZ JADRANA
KEMIJSKI SASTAV I BIOLOŠKA SVOJSTVA ODABRANIH ALGI IZ JADRANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 923526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KEMIJSKI SASTAV I BIOLOŠKA SVOJSTVA ODABRANIH ALGI IZ JADRANA
(CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SELECTED ALGAE FROM ADRIATIC SEA)
Autori
Tedling Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Vida Šimat
Neposredni voditelj
Zvjezdana Popović Perković
Ključne riječi
Antioksidansi, smeđe alge, Padina pavonica, Cystoseira compressa, Cystoseira amentacea
(Antioxidants, brown seaweeds, Cystoseira compressa, Cystoseira amentacea, Padina pavonica)
Sažetak
Morski organizmi su bogat prirodni izvor biološki aktivnih komponenti. Među takvima, morske alge su dobro poznate kao odličan izvor biološki aktivnih fitokemikalija. Iako su izložene uvjetima života s visokom oksidacijom, ne podliježu većim štetama od oksidacije, što sugerira da njihove stanice imaju neku vrstu antioksidativne obrane. Rad predstavlja prve rezultate o kemijskom sastavu i biološkim svojstvima triju Jadranskih smeđih alge iz razreda Phaeophyceae uključujući vrste Padina pavonica (Linnaeus) Thivy, Cystoseira amentacea var. stricta Montagne i Cystoseira compressa (Esper) Gerloff & Nizamuddin. Ukupni fenolni sastav kod ekstrakta algi određen je Folin- Ciocalteu metodom. Za cjelokupnu ocjenu antioksidativnog potencijala nekog uzorka, potrebno je provesti pristup korištenjem više antioksidacijskih metoda, stoga je u ovom radu antioksidatvna aktivnost ispitana metodama temeljenim na različitim mehanizmima reakcije: metodom FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power), metodom gašenja slobodnih DPPH radikala i Briggs-Rauscher oscilacijskom reakcijom. Ekstrakt vrste C. amentacea je bio superioran u odnosu na ostala dva uzorka u sadržaju fenola i testiranim antioksidativnim svojstvima. Sadržaj ukupnih fenola kod ekstrakta navedene vrste je bio 785 mg GAE/L, dok su ostala dva uzorka imala do 8 (P. pavonica) i 10 puta (C. compressa) manju količinu. Slični rezultati su dobiveni i kod testiranja antioksidacijske aktivnosti FRAP i DPPH metodom, dok kod Briggs- Rauscher metode uzorci alga P. pavonica i C. compressa nisu pokazale nikakvu aktivnost. Dobiveni rezultati ističu vrstu C. amentacea kao dobar izvor biološki aktivnih spojeva i otvaraju potencijalnu mogućnost za brojne upotrebe ove vrste alge u prehrambenoj industriji, kozmetologiji i farmaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)