Pregled bibliografske jedinice broj: 923284
Elementna analiza orašastih plodova metodom atomske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu
Elementna analiza orašastih plodova metodom atomske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 923284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elementna analiza orašastih plodova metodom atomske
spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu
(Determination of micro- and macroelements in nuts by
inductively coupled plasma atomic spectroscopy)
Autori
Hlebec, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
86
Mentor
Juranović Cindrić, Iva
Ključne riječi
ICP – AES metoda, mikro- i makroelementi, orašasti plodovi, izvor plazme
Sažetak
Sadržaj esencijalnih i toksičnih elemenata u orašastim plodovima (orahu, bademu, lješnjaku, brazilskom i indijskom oraščiću) određen je metodom atomske emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu. Uzorci su razoreni u uređaju za mikrovalno potpomognuto razaranje, a nakon optimizacije i validacije metode u uzorcima je određen udio Al, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Mg, Mn, Ni, Pb, Sr, V i Zn. Udio K i Na određen je plamenom fotometrijom. Točnost metode određena je na temelju iskoristivosti metode koja iznosi: 95 – 131 % za orah, 94 – 104 % za badem, 69 – 120 % za lješnjak, 80 – 129 % za brazilski oraščić i 89 – 110 % za indijski oraščić. Od makroelemenata u orašastim su plodovima najveći udjeli dobiveni za K i Ca, a od mikroelemenata za Fe, Mg, Mn i Zn. Toksični elementi (Co, Ni, V i Pb) prisutni su ispod detekcijskih granica (< 0, 025 µg L−1). Rezultati elementne analize su uspoređeni s preporučenim dnevnim unosom elemenata u 100 i 20 g orašastih plodova. U okviru metodičkog dijela rada prikazan je prijedlog nastavnog sata o plazmi kao fizikalnom fenomenu koji će omogućiti uključivanje ovakvih sadržaja u svakodnevnu nastavnu praksu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb