Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 923

Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze


Car, Antun; Đukić, A; Kaić-Rak, Antoinette; Antonić, Katica
Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze // Liječnički vjesnik, 119 (1997), suppl. 2; 83-83 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze
(Mediterranien diet as a protective factor in the development of atherosclerosis)

Autori
Car, Antun ; Đukić, A ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić, Katica

Izvornik
Liječnički vjesnik (1330-4917) 119 (1997), Suppl. 2; 83-83

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mediteranska prehrana; ateroskleroza
(mediterranien diet; atherosclerosis)

Sažetak
Kontrolirane studije u kojima je praćen razvoj srčanih bolesti uputile su na to da bi niz čimbenika mogao biti povezan s povećanim rizikom u razvoju tih bolesti. Dob, povišeni krvni tlak, povišena koncentracija kolesterola u serumu, gojaznost, pušenje i smanjenje tjelesne aktivnosti najčešće su spominjani rizični faktori. Proučavanje relativne važnosti svake od tih varijabli u razvoju ateroskleroze od izuzetnog je značaja. Cilj ove studije bio je utvrditi u kojoj mjeri lipidni profil određene populacije predstavlja prediktor razvoja aterosklerotičnih promjena.U tu svrhu uspoređene su serumske vrijednosti ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola te triglicerida u zdravoj populaciji dubrovačkog priobalja i zagrebačke regije (N=100 u obje skupine ispitanika).Prosječna dob ispitanika bila je 38 godina (raspon 30-45). Uz određivanje visine, težine i BMI svaki ispitanik ispunio je upitnik o navikama u prehrani, pušenju, konzumaciji alkohola itd. Na osnovu dobivenih podataka, očite su razlike u načinu prehrane između dviju ispitivanih populacija, poglavito s obzirom na unos zasićenih masnoća i proteina životinjskog porijekla. Posebno je praćena potrošnja maslinovbog ulja i češnjaka kao potencijalnih protektivnih čimbenika. Uočene su razlike u koncentracijama kolesterola i triglicerida, s tendencijom prema nižim vrijednostima ukupnog kolesterola i povoljnijem indeksu ateroskleroze u populaciji u kojoj prevladava mediteranski tip prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Profili:

Avatar Url Antoinette Kaić-Rak (autor)

Avatar Url Antun Car (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Car, Antun; Đukić, A; Kaić-Rak, Antoinette; Antonić, Katica
Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze // Liječnički vjesnik, 119 (1997), suppl. 2; 83-83 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Car, A., Đukić, A., Kaić-Rak, A. & Antonić, K. (1997) Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze. Liječnički vjesnik, 119 (suppl. 2), 83-83.
@article{article, author = {Car, Antun and \DJuki\'{c}, A and Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}, Katica}, year = {1997}, pages = {83-83}, keywords = {mediteranska prehrana, ateroskleroza}, journal = {Lije\v{c}ni\v{c}ki vjesnik}, volume = {119}, number = {suppl. 2}, issn = {1330-4917}, title = {Mediteranska prehrana kao protektivni \v{c}imbenik nastanka ateroskleroze}, keyword = {mediteranska prehrana, ateroskleroza} }
@article{article, author = {Car, Antun and \DJuki\'{c}, A and Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}, Katica}, year = {1997}, pages = {83-83}, keywords = {mediterranien diet, atherosclerosis}, journal = {Lije\v{c}ni\v{c}ki vjesnik}, volume = {119}, number = {suppl. 2}, issn = {1330-4917}, title = {Mediterranien diet as a protective factor in the development of atherosclerosis}, keyword = {mediterranien diet, atherosclerosis} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font