Pregled bibliografske jedinice broj: 923
Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze
Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze // Liječnički vjesnik, 119 (1997), suppl. 2; 83-83 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze
(Mediterranien diet as a protective factor in the development of atherosclerosis)
Autori
Car, Antun ; Đukić, A ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić, Katica
Izvornik
Liječnički vjesnik (1330-4917) 119
(1997), Suppl. 2;
83-83
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mediteranska prehrana; ateroskleroza
(mediterranien diet; atherosclerosis)
Sažetak
Kontrolirane studije u kojima je praćen razvoj srčanih bolesti uputile su na to da bi niz čimbenika mogao biti povezan s povećanim rizikom u razvoju tih bolesti. Dob, povišeni krvni tlak, povišena koncentracija kolesterola u serumu, gojaznost, pušenje i smanjenje tjelesne aktivnosti najčešće su spominjani rizični faktori. Proučavanje relativne važnosti svake od tih varijabli u razvoju ateroskleroze od izuzetnog je značaja. Cilj ove studije bio je utvrditi u kojoj mjeri lipidni profil određene populacije predstavlja prediktor razvoja aterosklerotičnih promjena.U tu svrhu uspoređene su serumske vrijednosti ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola te triglicerida u zdravoj populaciji dubrovačkog priobalja i zagrebačke regije (N=100 u obje skupine ispitanika).Prosječna dob ispitanika bila je 38 godina (raspon 30-45). Uz određivanje visine, težine i BMI svaki ispitanik ispunio je upitnik o navikama u prehrani, pušenju, konzumaciji alkohola itd. Na osnovu dobivenih podataka, očite su razlike u načinu prehrane između dviju ispitivanih populacija, poglavito s obzirom na unos zasićenih masnoća i proteina životinjskog porijekla. Posebno je praćena potrošnja maslinovbog ulja i češnjaka kao potencijalnih protektivnih čimbenika. Uočene su razlike u koncentracijama kolesterola i triglicerida, s tendencijom prema nižim vrijednostima ukupnog kolesterola i povoljnijem indeksu ateroskleroze u populaciji u kojoj prevladava mediteranski tip prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita