Pregled bibliografske jedinice broj: 92292
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenice
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenice // Svijet piva, 36 (2001), 6-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 92292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenice
(Research on possibilities of wheat malt production from domestic wheat vrieties)
Autori
Krstanović, Vinko ; Grujić, Olgica ; Klapec, Tomislav
Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 36
(2001);
6-11
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
domaće sorte pšenice; sladarska kakvoća; pšenični slad
(domestic wheat vrieties; malting quality; wheat malt)
Sažetak
Cilj rada je istraživanje sladarske kakvoće nekih tipičnih slavonskih krušnih sorti pšenica. Istraživanje je provedeno radi određivanja mogućnosti proizvodnje svijetlog pivarskog slada te drugih tipova slada. Rezultati istraživanja pokazuju da se od domaćih sorti koje zadovoljavaju polazne kriterije sladarske kakvoće može proizvesti kvalitetan pivarski slad. Također je vidljivo da će glavni problem pri selekciji domaćih pšenica za potrebe proizvodnje pivarskog slada biti smanjenje udjela ukupnog topljivog dušika u sladovini uz istodobno smanjenje kako visokomolekulskog tako i alfa-amino dušika ui njemu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek