Pregled bibliografske jedinice broj: 922885
Utjecaj inokulacije sjemena na prinos i kvalitetu zrna OS sorti soje
Utjecaj inokulacije sjemena na prinos i kvalitetu zrna OS sorti soje // Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ / Matotan, Zdravko (ur.).
Sveti Martin na Muri, Hrvatska: Hrvatsko agronomsko društvo, 2017. str. 64-65 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 922885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inokulacije sjemena na prinos i kvalitetu zrna OS sorti soje
(Effect of seed inoculation on grain yield and grain quality of OS soybean varieties)
Autori
Drenjančević, Ivan ; Matoša Kočar, Maja ; Josipović, Ana ; Duvnjak, Tomislav ; Sudarić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“
/ Matotan, Zdravko - : Hrvatsko agronomsko društvo, 2017, 64-65
Skup
10. međunarodni kongres „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ i 5. regionalni dani sjemenara
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 08.11.2017. - 10.11.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, inokulacija sjemena, prinos, kakvoća zrna
(soybean, seed inoculation, grain yield, grain quality)
Sažetak
Proces simbiozne fiksacije dušika ima važnu ulogu u održivom razvoju soje zbog ekonomskih i ekoloških prednosti. Tretiranje sjemena soje mikrobiološkim preparatima je metoda za povećanje iskoristivosti procesa biološke fiksacije dušika. U radu je dan pregled rezultata istraživanja utjecaja inokulacije soje mikrobiološkim preparatom na prinos i kvalitetu zrna te varijabilnosti simbiozne fiksacije dušika u ovisnosti od sorte, okoline i njihove interakcije. Trogodišnje istraživanje (2014.-2016.) provedeno je na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek i obuhvaćalo je 8 OS sorti soje. Pokus je postavljen u dvije varijante, bez inokulacije sjemena (kontrola) i s inokulacijom sjemena mikrobiološkim preparatom. Rezulatati potvrđuju učinkovitost inokulacije sjemena u povećanju prinosa i kvalitete zrna te ukazuju na postojanje razlika između OS sorti soje u iskoristivosti procesa biološke fiksacije dušika. U oplemenjivanju soje, selekcija usmjerena na povećanje potencijala nitrofiksacije germplazme soje imala bi ekonomsku i ekološku opravdanost u njenoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Maja Matoša
(autor)
Tomislav Duvnjak
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Ana Josipović
(autor)