Pregled bibliografske jedinice broj: 922875
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ / Matotan, Zdravko (ur.).
Sveti Martin na Muri, Hrvatska: Hrvatsko agronomsko društvo, 2017. str. 62-63 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 922875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek
(Achievements and strategy in soybean breeding for grain quality at the Agricultural institute Osijek)
Autori
Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Josipović, Ana ; Duvnjak, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“
/ Matotan, Zdravko - : Hrvatsko agronomsko društvo, 2017, 62-63
Skup
10. međunarodni kongres „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ i 5. regionalni dani sjemenara
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 08.11.2017. - 10.11.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, oplemenjivanje, kakvoća zrna, domaće sorte
(soybean, breeding, grain quality, domestic variety)
Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) je na globalnoj razini klasificirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajni izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Povećanjem upotrebe sojinog zrna u prehrani i prerađivačkoj industriji raste i potreba za povećanjem količine i kakvoće sojinog zrna. Oplemenjivanje soje u Poljoprivrednom institutu Osijek prvenstveno je usmjereno k razvoju kvalitetnog sortimenta soje sukladno potrebama tržišta. U okviru oplemenjivačkog programa poboljšanja kakvoće zrna, selekcijski postupak je usmjeren na povećanje količine i stabilnosti bjelančevina i ulja, poboljšanje kvalitete ulja te povećanje količine bioaktivnih komponenti, prvenstveno izoflavona. Genetski napredak soje u svojstvima kakvoće zrna značajno doprinosi razvoju i unapređenju proizvodnje funkcionalne hrane. U ovom radu su prikazani rezultati oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek, potencijal OS sorti soje kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane te smjernice oplemenjivačkog rada na kakvoću zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Tomislav Duvnjak
(autor)
Maja Matoša
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Ana Josipović
(autor)