Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 922875

Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek


Sudarić, Aleksandra; Matoša Kočar, Maja; Josipović, Ana; Duvnjak, Tomislav
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ / Matotan, Zdravko (ur.).
Sveti Martin na Muri, Hrvatska: Hrvatsko agronomsko društvo, 2017. str. 62-63 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 922875 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek
(Achievements and strategy in soybean breeding for grain quality at the Agricultural institute Osijek)

Autori
Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Josipović, Ana ; Duvnjak, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ / Matotan, Zdravko - : Hrvatsko agronomsko društvo, 2017, 62-63

Skup
10. međunarodni kongres „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ i 5. regionalni dani sjemenara

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 08.11.2017. - 10.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
soja, oplemenjivanje, kakvoća zrna, domaće sorte
(soybean, breeding, grain quality, domestic variety)

Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) je na globalnoj razini klasificirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajni izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Povećanjem upotrebe sojinog zrna u prehrani i prerađivačkoj industriji raste i potreba za povećanjem količine i kakvoće sojinog zrna. Oplemenjivanje soje u Poljoprivrednom institutu Osijek prvenstveno je usmjereno k razvoju kvalitetnog sortimenta soje sukladno potrebama tržišta. U okviru oplemenjivačkog programa poboljšanja kakvoće zrna, selekcijski postupak je usmjeren na povećanje količine i stabilnosti bjelančevina i ulja, poboljšanje kvalitete ulja te povećanje količine bioaktivnih komponenti, prvenstveno izoflavona. Genetski napredak soje u svojstvima kakvoće zrna značajno doprinosi razvoju i unapređenju proizvodnje funkcionalne hrane. U ovom radu su prikazani rezultati oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek, potencijal OS sorti soje kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane te smjernice oplemenjivačkog rada na kakvoću zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Sudarić, Aleksandra; Matoša Kočar, Maja; Josipović, Ana; Duvnjak, Tomislav
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ / Matotan, Zdravko (ur.).
Sveti Martin na Muri, Hrvatska: Hrvatsko agronomsko društvo, 2017. str. 62-63 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Sudarić, A., Matoša Kočar, M., Josipović, A. & Duvnjak, T. (2017) Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek. U: Matotan, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 10. međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“.
@article{article, author = {Sudari\'{c}, Aleksandra and Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja and Josipovi\'{c}, Ana and Duvnjak, Tomislav}, editor = {Matotan, Z.}, year = {2017}, pages = {62-63}, keywords = {soja, oplemenjivanje, kakvo\'{c}a zrna, doma\'{c}e sorte}, title = {Dostignu\'{c}a i strategija oplemenjivanja soje na kakvo\'{c}u zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek}, keyword = {soja, oplemenjivanje, kakvo\'{c}a zrna, doma\'{c}e sorte}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sudari\'{c}, Aleksandra and Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja and Josipovi\'{c}, Ana and Duvnjak, Tomislav}, editor = {Matotan, Z.}, year = {2017}, pages = {62-63}, keywords = {soybean, breeding, grain quality, domestic variety}, title = {Achievements and strategy in soybean breeding for grain quality at the Agricultural institute Osijek}, keyword = {soybean, breeding, grain quality, domestic variety}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font