Pregled bibliografske jedinice broj: 922784
Razlike između krmiva u sadržaju metaboličke energije za svinje procijenjene različitim sustavima
Razlike između krmiva u sadržaju metaboličke energije za svinje procijenjene različitim sustavima // Zbornik sažetaka sa XXI međunarodnog savjetovanja "Krmiva 2014" / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2014. str. 48-49 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 922784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike između krmiva u sadržaju metaboličke energije za svinje procijenjene različitim sustavima
(Differences among feeds in metabolic energy content for pigs evaluated by different systems)
Autori
Kiš, Goran ; Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka sa XXI međunarodnog savjetovanja "Krmiva 2014"
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2014, 48-49
Skup
XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.06.2014. - 06.06.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
krmiva, metabolička energija, svinje, sustavi
(feed, metabolic energy, systems, pigs)
Sažetak
Najveći značaja procjene energetskih potreba za svinje, te podmirivanje tih potreba iz dostupnih krmiva leži u činjenici da hrana predstavlja najveći trošak u svinjogojskoj proizvodnji, te da energetske komponente hrane predstavljaju njen najveći dio. U proizvodnji svinja energetske se vrijednosti izražavaju kao probavljiva energija (PE), metabolička energija (ME), odnosno najpreciznije kao neto energija (NE). U RH energetska se vrijednost za svinje najčešće izražava u ME, te se kao takva prikazuje i na deklaracijama komercijalnih krmnih smjesa. Problematika energetske vrijednosti hrane za svinje leži u činjenici da se ME jedinstveno izražava, no do vrijednosti ME dolazi se korištenjem različitih sustava (francuski-INRA, američki-NRC, njemački-DLG, te u skandinavskim sustavima). Osim razlika u između sustava, poseban problem predstavljaju i razlike unutar sustava. Budući da svi sustavi za izračunavanje vrijednosti ME trebaju podatke o sastavu krmiva, ne dobije se ista vrijednost koristimo li tablične, prosječne, vrijednosti hranjivosti krmiva ili izračunavamo ME iz točnih podataka, onih koje sustav traži, analiziranih neposredno prije kalkulacije. U radu je izvršena komparativna analiza vrijednosti ME između sustava, za najčešće korištena krmiva u hranidbi svinja u RH. Osim komparacije vrijednosti ME između sustava, analizirane su razlike i unutar svakog sustava korištenjem tabličnih vrijednosti iz sustava, prosječnih vrijednosti u RH, te podataka dobivenih neposrednom analizom u laboratoriju. Na temelju dobivenih rezultata zaključujemo da je u RH nužna precizna procjena energetske vrijednosti hrane za svinje kako bi optimizirali svinjogojsku proizvodnju s ekonomskog aspekta, te s aspekta utjecaja svinjogojske proizvodnje na okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb