Pregled bibliografske jedinice broj: 922685
Analiza biološkog potencijala i kakvoće grožđa i vina cv.'Plavac mali'( Vitis vinifera L.)u uvjetima melioriranog krša na Pelješcu
Analiza biološkog potencijala i kakvoće grožđa i vina cv.'Plavac mali'( Vitis vinifera L.)u uvjetima melioriranog krša na Pelješcu, 2017., doktorska disertacija, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 922685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza biološkog potencijala i kakvoće grožđa i vina cv.'Plavac mali'( Vitis vinifera L.)u uvjetima melioriranog krša na Pelješcu
(Analysis of the biological potential and quality of the grape and wine cv.'Plavac mali' (Vitis vinifera L.) under conditions of meliorated karst on Pelješac)
Autori
Rumora, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
93
Mentor
Ćorić, Radica
Neposredni voditelj
Kozina, Bernard
Ključne riječi
prinos, šećeri, kiseline, pH, polifenoli, antocijani
(yield, sugar, acids, pH, polyphenols, anthocyanins)
Sažetak
. U cilju istraživanja utjecaja specifičnosti supstrata melioriranog krša na vegetativni potencijal trsa kao i na kvantitativne i kvalitativne komponente grožđa provedeno je istraživanje u vinogradima 'Plavca malog' na položaju „Dingač“ i „Rota“. Prosječni prinos grožđa bio je veći u vinogradima na melioriranom kršu. Utvrđeno je da je vegetativni potencijal trsa ujednačen. Rezultati za prosječnu masu grozda pokazali su veliku varijabilnost gdje su zabilježene niske vrijednosti ovog parametra u vinogradu na melioriranom kršu. Dobivene su prosječno veće vrijednosti šećera u grožđu iz tradicionalnih vinograda u odnosu na sadržaj u grožđu s melioriranog krša. Prosječna razina sadržaja ukupnih kiselina bila je značajno niža u grožđu s tradicionalnih vinograda dok je pH vrijednost značajno veća.Dobiveni rezultati kroz dvije godine istraživanja pokazali su da nema statistički značajnih razlika u sadržaju ukupnih polifenola i ukupnih antocijana iako su u obje godine izmjerene veće prosječne vrijednosti za oba parametra u vinu 'Plavca malog' dobivenog od grožđa s melioriranog krša u odnosu na vina iz tradicionalnih vinograda. U sastavu pojedinačnih antocijana utvrđeno je da je sadržaj malvidin-3-glukozida značajno veći u vinu 'Plavca malog' iz grožđa s melioriranog krša u odnosu na sadržaj u vinu iz grožđa tradicionalnih vinograda, dok u sadržaju delfinidin-3-glukozida, cijanidin-3-glukozida, petunidin-3-glukozida i peonidin-3-glukozida, nisu utvrđene statistički značajne razlike. Organoleptičkim ocjenjivanjem utvrđeno je da su pokusna vina tipično rubinsko crvene boje i čistog mirisa s aromom prezrelih višanja u vinu iz tradicionalnih vinograda, dok su arome u vinu iz vinograda na melioriranom kršu odgovarale aromi bobičastog šumskog voća. Prema OIV-ovoj metodi ocjenjivanja u 2012. godini vina su ocijenjena u rasponu 82 do 86 bodova, a u 2013. godini od 83 do 88 bodova pri čemu se uzelo u obzir da su ocjenjivana jako mlada vina kod kojih je u osjetu izraženija taninska astrigencija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)