Pregled bibliografske jedinice broj: 922002
Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A
Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A / Markov, Ksenija ; Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka (ur.). Zadar: Sveučilište u Zadru, 2017 (Sveučilišni priručnik)
CROSBI ID: 922002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A
(Evaluation of risk contamination of wine with ochratoxin A)
Urednik/ci
Markov, Ksenija ; Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, sveučilišni priručnik, znanstvena
Izdavač
Sveučilište u Zadru
Grad
Zadar
Godina
2017
Stranica
48
ISBN
978-953-331-173-9
Ključne riječi
vino, okratokin A
(wine, ochratoxin A)
Sažetak
Okratokin A (OTA) je mikotoksin, odnosno sekundarni metabolit toksičan za ljude i životinje, koji tijekom rasta proizvode neke gljivice iz rodova Aspergillus i Penicillium. Zbog načina proizvodnje, kontaminaciji OTA-e izloženija su crna vina u odnosu na bijela. VIP projekt proveden je radi istraživanja prisutnosti okratoksigenih gljivica u Zadarskoj županiji i procjeni rizika kontaminacije crnih vina s OTA-om. Tijekom provedbe projekta uzeti su uzorci tla, listova i grozdova s pet lokacija u četiri vinograda Zadarske županije. Uzorkovanje je provedeno u lipnju i početkom rujna 2016. i ponovljeno u istom razdoblju 2017.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
2015-13/21
Ustanove:
Sveučilište u Zadru
Profili:
Slaven Zjalic
(urednik)
Jadranka Frece
(urednik)
Željko Jakopović
(urednik)
Ksenija Markov
(urednik)