Pregled bibliografske jedinice broj: 921917
Utjecaj roka berbe na skladišnu sposobnost i pojavu crvenila sorti Granny Smith i Dalivar
Utjecaj roka berbe na skladišnu sposobnost i pojavu crvenila sorti Granny Smith i Dalivar // Zbornik sažetaka 12.znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Strikić, Frane (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2017. str. 49-49 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 921917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na skladišnu sposobnost i pojavu crvenila sorti Granny Smith i Dalivar
(Influence of the fruit harvest to storage capabilty and the redess appearance on varieties Granny Smith and Dalivar)
Autori
Vuković, Dominik ; Dugalić, Krunoslav ; Tomaš, Vesna ; Mihaljević, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 12.znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Strikić, Frane - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2017, 49-49
Skup
12.znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska; Škabrnja, Hrvatska, 02.03.2017. - 04.03.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Granny Smith, Dalivar, rok berbe, scald
(Granny Smith, Dalivar, harvest time, scald)
Sažetak
Sorta jabuke Granny Smith je na tržištu vrlo poznata i prepoznatljiva po svome izgledu i organoleptičkim svojstvima. Ona je sorta srednje-kasnog roka dozrijevanja, te je u zadnjim godinama primijećen trend ranijeg ulaska u berbu od optimalnih rokova zbog pojave crvenila na pokožici ploda koja takve plodove svrstava u nižu klasu. U svom istraživanju provedeno je praćenje roka berbe na skladišnu sposobnost i pojavu crvenila na dvije sorte Granny Smith i Dalivar kroz 2014. i 2015. godinu. Općenito je raniji rok berbe u pozitivnoj korelaciji sa pojavom scalda (posmeđenja pokožice ploda), ali razlike postoje u sortama i u godini. U istraživanju su praćena tri roka berbe počevši tjedan dana prije optimalnog roka u optimalnom roku i tjedan dana nakon optimalnog roka. Praćen je postotak crvenila na plodu u berbi, postotak posmeđenja pokožice ploda nakon izlaska iz hladnjače u ožujku, topivu suhu tvar, tvrdoću i jodno škrobni indeks. Za dvije promatrane godine su analizirane vremenske prilike tijekom rujna i listopada koje imaju utjecaj na pojavu crvenila ploda (srednje, maksimalne i minimalne dnevne temperature i naoblaka). Plodovi su čuvani u hladnjači bez ULO režima sa mogućnošću regulacije temperature i vlage. Pojava crvenila ploda je bila više uvjetovana klimatskim prilikama nego sortom, dok je scald bio uvjetovan rokom berbe i bio je veći kod sorte Dalivar.
Izvorni jezik
Hrvatski