Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 921129

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na slobodne fenolne spojeve i antioksidacijsku aktivnost bučine pogače, heljde i prosa


Braje, Martina
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na slobodne fenolne spojeve i antioksidacijsku aktivnost bučine pogače, heljde i prosa, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 921129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na slobodne fenolne spojeve i antioksidacijsku aktivnost bučine pogače, heljde i prosa
(Influence of high intensity ultrasound treatment on free phenolic compounds and antioxidant activity of pumpkinseed cake, buckwheat and millet)

Autori
Braje, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2017

Stranica
59

Mentor
Čukelj, Nikolina

Ključne riječi
bučina pogača, heljda, proso, ultrazvuk visokog intenziteta, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(pumpkinseed cake, buckwheat, millet, high intensity ultrasound, total phenolic, antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na učinkovitost oslobađanja fenolnih spojeva iz bučine pogače, heljde i prosa. Također je ispitivan i utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na antioksidacijski kapacitet navedenih sirovina. Tretman je proveden direktnim uranjanjem ultrazvučne sonde (promjera 22 mm, 400 W, 24 kHz) pri 100 % amplitudi, a vrijeme tretmana bilo je 5, 10 i 20 minuta. Sadržaj ukupnih fenolnih spojeva određivan je Folin-Ciocalteu metodom, antioksidacijski kapacitet spektrofotometrijski dok je rutin u heljdi određen tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Ultrazvuk visokog intenziteta je imao različiti utjecaj ovisno o vrsti tretiranog uzorka te vremenu tretmana. Najveći ekstrakcijski prinos ukupnih fenola i najveća antioksidacijska aktivnost za heljdu ostvarena je tretmanom od 10 minuta. Ultrazvuk visokog intenziteta je imao negativan ili neutralan utjecaj na ukupne fenole i antioksidacijsku aktivnost kod tretiranih uzorka bučine pogače i prosa te na sadržaj rutina. Iako je ultrazvuk visokog intenziteta netermalna metoda, njegov efekt zagrijavanja ima utjecaj na oslobađanje fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Čukelj Mustač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Braje, Martina
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na slobodne fenolne spojeve i antioksidacijsku aktivnost bučine pogače, heljde i prosa, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Braje, M. (2017) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na slobodne fenolne spojeve i antioksidacijsku aktivnost bučine pogače, heljde i prosa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Braje, Martina}, year = {2017}, pages = {59}, keywords = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, heljda, proso, ultrazvuk visokog intenziteta, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na slobodne fenolne spojeve i antioksidacijsku aktivnost bu\v{c}ine poga\v{c}e, heljde i prosa}, keyword = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, heljda, proso, ultrazvuk visokog intenziteta, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Braje, Martina}, year = {2017}, pages = {59}, keywords = {pumpkinseed cake, buckwheat, millet, high intensity ultrasound, total phenolic, antioxidant activity}, title = {Influence of high intensity ultrasound treatment on free phenolic compounds and antioxidant activity of pumpkinseed cake, buckwheat and millet}, keyword = {pumpkinseed cake, buckwheat, millet, high intensity ultrasound, total phenolic, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font