Pregled bibliografske jedinice broj: 921120
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2018 (prirucnik)
CROSBI ID: 921120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu
(Development of production and use of hulless barley in malting, human and animal consumption)
Autori
Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Horvat, Daniela ; Dvojković, Krešimir ; Andrić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek
Grad
Osijek
Godina
2018
Stranica
56
ISBN
978-953-7843-06-9
Ključne riječi
golozrni ječam, proizvodnja, upotreba, genotip, prehrana
(hulles barley, production, usage, genotype, consumption)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj nema tradicije uzgoja golozrnog ječma te nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske upotrebe ječma u prehrambenoj industriji. Golozrni ječam može se koristiti bez dodatne obrade (brušenja) nakon žetve i ima mogućnost veće primjene, naročito u prehrani ljudi. Provedeni su mikropokusi na lokacijama Požega i Osijek te proizvodni pokusi kod proizvođača na OPG-ovima sa sortama i linijama golozrnog ječma Poljoprivrednog instituta Osijek. Vrednovanje sorti golozrnog ječma u projektu provedeno je na temelju kriterija visine i stabilnosti uroda zrna te parametara prehrambene kvalitete ječma prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisutnost/odsutnost pljevica, boja aleurona, masa zrna, hektolitarska masa zrna, tvrdoća, učešće zrna po pojedinim frakcijama, hranidbena vrijednost…) i prema kemijskom sastavu zrna (škrob, neškrobni polisaharidi, vlakna (NDF, ADF, ADL), proteini, masti, pepeo. U projektu je provedeno i istraživanje slada, kakvoće brašna, mješavina brašna žitarica, reološka istraživanja i kolorimetrijsko ispitivanje kruhova. U projektu je proizvedeno i testirano nekoliko različitih frakcija brašna dobivenih od golozrnog ječma pomoću opreme rabljene u standardnim mlinovima (Mali mlin, Koška) te laboratorijskom Brabender mlinu, s ciljem procjene reoloških svojstava i performansi kruhova od različitih frakcija brašna. Istraživana su četiri tipa brašna (T-550, T-850, T-1100 i integralno). Tijesto i kruhovi pravljeni su od ječmenog brašna u različitim omjerima (20, 30, 40 i 50 %) spram pšeničnog brašna. Rezultati testnog pečenja kruha pokazali su da se sukcesivnim povećanjem udjela ječmenog brašna smanjuje volumen vekne kao i visina kruha. Boja kruha mijenjala se ovisno o udjelu dodanog ječmenog brašna, pa je tako kruh s 50 % ječmenog brašna najtamniji od ispitivanih uzoraka. Dodatkom većih udjela ječmenog brašna u kruh povećavao se udio β-glukana, što znači da takav kruh sadrži veći udio prehrambenih vlakana i da je nutritivno vrjedniji. U okviru projekta istraživala se mogućnost primjene golozrnog ječma u proizvodnji ekspandiranih „snack“ proizvoda. Navedena istraživanja provodila su se s ciljem razvoja funkcionalnih ekstrudiranih proizvoda s dodatkom golozrnog ječma. Izvršeno je mikroslađenje genotipova golozrnog ozimog ječma, te su provedene i analize kakvoće brašna i slada. U tome pogledu analizirani su genotipovi (sorte i linije) golozrnog ječma na ukupne karakteristike zrna, udio β-glukana, količinu ukupnih fenola i antioksidativnu aktivnost. Uzorci zrna ječma su i mikroslađeni da bi se utvrdio utjecaj procesa slađenja na ukupne fenole. Na projektu je provedena proizvodnja te analiza sjemenske proizvodnje sorti i linija golozrnog ječma, klijavosti, energije klijanja i održanja genetske čistoće sorti golozrnog ječma u proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
2015-13/39
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Luka Andrić
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Daniela Horvat
(autor)