Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 921120

Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu


Lalić, Alojzije; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Horvat, Daniela; Dvojković, Krešimir; Andrić, Luka
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2018 (prirucnik)


CROSBI ID: 921120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu
(Development of production and use of hulless barley in malting, human and animal consumption)

Autori
Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Horvat, Daniela ; Dvojković, Krešimir ; Andrić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek

Grad
Osijek

Godina
2018

Stranica
56

ISBN
978-953-7843-06-9

Ključne riječi
golozrni ječam, proizvodnja, upotreba, genotip, prehrana
(hulles barley, production, usage, genotype, consumption)

Sažetak
U Republici Hrvatskoj nema tradicije uzgoja golozrnog ječma te nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske upotrebe ječma u prehrambenoj industriji. Golozrni ječam može se koristiti bez dodatne obrade (brušenja) nakon žetve i ima mogućnost veće primjene, naročito u prehrani ljudi. Provedeni su mikropokusi na lokacijama Požega i Osijek te proizvodni pokusi kod proizvođača na OPG-ovima sa sortama i linijama golozrnog ječma Poljoprivrednog instituta Osijek. Vrednovanje sorti golozrnog ječma u projektu provedeno je na temelju kriterija visine i stabilnosti uroda zrna te parametara prehrambene kvalitete ječma prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisutnost/odsutnost pljevica, boja aleurona, masa zrna, hektolitarska masa zrna, tvrdoća, učešće zrna po pojedinim frakcijama, hranidbena vrijednost…) i prema kemijskom sastavu zrna (škrob, neškrobni polisaharidi, vlakna (NDF, ADF, ADL), proteini, masti, pepeo. U projektu je provedeno i istraživanje slada, kakvoće brašna, mješavina brašna žitarica, reološka istraživanja i kolorimetrijsko ispitivanje kruhova. U projektu je proizvedeno i testirano nekoliko različitih frakcija brašna dobivenih od golozrnog ječma pomoću opreme rabljene u standardnim mlinovima (Mali mlin, Koška) te laboratorijskom Brabender mlinu, s ciljem procjene reoloških svojstava i performansi kruhova od različitih frakcija brašna. Istraživana su četiri tipa brašna (T-550, T-850, T-1100 i integralno). Tijesto i kruhovi pravljeni su od ječmenog brašna u različitim omjerima (20, 30, 40 i 50 %) spram pšeničnog brašna. Rezultati testnog pečenja kruha pokazali su da se sukcesivnim povećanjem udjela ječmenog brašna smanjuje volumen vekne kao i visina kruha. Boja kruha mijenjala se ovisno o udjelu dodanog ječmenog brašna, pa je tako kruh s 50 % ječmenog brašna najtamniji od ispitivanih uzoraka. Dodatkom većih udjela ječmenog brašna u kruh povećavao se udio β-glukana, što znači da takav kruh sadrži veći udio prehrambenih vlakana i da je nutritivno vrjedniji. U okviru projekta istraživala se mogućnost primjene golozrnog ječma u proizvodnji ekspandiranih „snack“ proizvoda. Navedena istraživanja provodila su se s ciljem razvoja funkcionalnih ekstrudiranih proizvoda s dodatkom golozrnog ječma. Izvršeno je mikroslađenje genotipova golozrnog ozimog ječma, te su provedene i analize kakvoće brašna i slada. U tome pogledu analizirani su genotipovi (sorte i linije) golozrnog ječma na ukupne karakteristike zrna, udio β-glukana, količinu ukupnih fenola i antioksidativnu aktivnost. Uzorci zrna ječma su i mikroslađeni da bi se utvrdio utjecaj procesa slađenja na ukupne fenole. Na projektu je provedena proizvodnja te analiza sjemenske proizvodnje sorti i linija golozrnog ječma, klijavosti, energije klijanja i održanja genetske čistoće sorti golozrnog ječma u proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
2015-13/39

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Horvat, Daniela; Dvojković, Krešimir; Andrić, Luka
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2018 (prirucnik)
Lalić, A., Šimić, G., Abičić, I., Horvat, D., Dvojković, K. & Andrić, L. (2018) Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu. Osijek, Poljoprivredni institut Osijek.
@book{book, author = {Lali\'{c}, Alojzije and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Horvat, Daniela and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Andri\'{c}, Luka}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {golozrni je\v{c}am, proizvodnja, upotreba, genotip, prehrana}, isbn = {978-953-7843-06-9}, title = {Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog je\v{c}ma u ljudskoj prehrani, sto\v{c}arstvu i sladarstvu}, keyword = {golozrni je\v{c}am, proizvodnja, upotreba, genotip, prehrana}, publisher = {Poljoprivredni institut Osijek}, publisherplace = {Osijek} }
@book{book, author = {Lali\'{c}, Alojzije and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Horvat, Daniela and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Andri\'{c}, Luka}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {hulles barley, production, usage, genotype, consumption}, isbn = {978-953-7843-06-9}, title = {Development of production and use of hulless barley in malting, human and animal consumption}, keyword = {hulles barley, production, usage, genotype, consumption}, publisher = {Poljoprivredni institut Osijek}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font