Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 920868

Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda


Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Banjari, Ines; Babić, Jurislav; Panak Balentić, Jelena; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Tuzla : Osijek : Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 6-6 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 920868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda
(How to make nutritionally undesirable food more acceptable- Innovative approach to increase of nutritional value of products)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Banjari, Ines ; Babić, Jurislav ; Panak Balentić, Jelena ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Tuzla : Osijek : Pleternica : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 6-6

Skup
9. simpozij "Štamparovi dani"

Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 07.12.2017. - 10.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
snack proizvodi ; glikemijski indeks ; vlakna ; nusproizvodi prehrambene industrije
(snack products ; glycaemic index ; fiber ; food industry by-products)

Sažetak
Debljina i pretilost jedan su od javnozdravstvenih problema s kojima se učestalo susrećemo kako u liječničkim ordinacijama, tako i u svakodnevnom životu. U velikoj mjeri ovoj pojavi doprinose i loše prehrambene navike koje se usvajaju u najranijoj dječjoj dobi, poput grickanja snack proizvoda u međuobrocima, koji su kalorijski vrlo bogati, ali nutritivno siromašni. Visoki udio škroba i njegova brza probavljivost čine ove proizvode namirnicama visokog glikemijskog indeksa, a često sadrže i visoki udio soli. Istovremeno, ovi proizvodi gotovo da ne sadrže vlakna, vitamine i druge nutritivno važne sastojke. Kako bi se doskočilo ovom problemu od iznimne je važnosti promoviranje zdravih prehrambenih navika, kojima mogu doprinijeti i rješenja poput razvoja proizvoda sa smanjenom kalorijskom i/ili povećanom nutritivnom vrijednošću. Upravo je to jedan od ciljeva projekta „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i dodataka“. U sklopu istraživanja na projektu, dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije: pivskog i jabučnog tropa, izluženih repinih rezanaca i odmašćenih pogača od proizvodnje ulja, razvijena je paleta snack proizvoda na bazi kukuruzne krupice tipa flips kojima je smanjen glikemijski indeks, povećan udio vlakana i rezistentnog škroba, uz zadržavanje visokog stupnja prihvatljivosti od strane potrošača. Ovakvi proizvodi smanjene kalorijske vrijednosti, ali visokog osjećaja sitosti dobra su zamjena postojećim proizvodima na tržištu i imaju veliki potencijal komercijalizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Banjari, Ines; Babić, Jurislav; Panak Balentić, Jelena; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Tuzla : Osijek : Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 6-6 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ačkar, Đ., Jozinović, A., Banjari, I., Babić, J., Panak Balentić, J., Miličević, B. & Šubarić, D. (2017) Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda. U: Jašić, M. & Šubarić, D. (ur.)Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani".
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Jozinovi\'{c}, Antun and Banjari, Ines and Babi\'{c}, Jurislav and Panak Balenti\'{c}, Jelena and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {6-6}, keywords = {snack proizvodi, glikemijski indeks, vlakna, nusproizvodi prehrambene industrije}, title = {Kako nutritivno nepo\v{z}eljne namirnice u\v{c}initi po\v{z}eljnima- Inovativni pristup pove\'{c}anju nutritivne vrijednosti proizvoda}, keyword = {snack proizvodi, glikemijski indeks, vlakna, nusproizvodi prehrambene industrije}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Pleternica, Hrvatska} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Jozinovi\'{c}, Antun and Banjari, Ines and Babi\'{c}, Jurislav and Panak Balenti\'{c}, Jelena and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {6-6}, keywords = {snack products, glycaemic index, fiber, food industry by-products}, title = {How to make nutritionally undesirable food more acceptable- Innovative approach to increase of nutritional value of products}, keyword = {snack products, glycaemic index, fiber, food industry by-products}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Pleternica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font