Pregled bibliografske jedinice broj: 920868
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Tuzla : Osijek : Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 6-6 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 920868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti
poželjnima- Inovativni pristup povećanju
nutritivne vrijednosti proizvoda
(How to make nutritionally undesirable food more
acceptable- Innovative approach to increase of
nutritional value of products)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Banjari, Ines ; Babić, Jurislav ; Panak Balentić, Jelena ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani"
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Tuzla : Osijek : Pleternica : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 6-6
Skup
9. simpozij "Štamparovi dani"
Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 07.12.2017. - 10.12.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
snack proizvodi ; glikemijski indeks ; vlakna ; nusproizvodi prehrambene industrije
(snack products ; glycaemic index ; fiber ; food industry by-products)
Sažetak
Debljina i pretilost jedan su od javnozdravstvenih problema s kojima se učestalo susrećemo kako u liječničkim ordinacijama, tako i u svakodnevnom životu. U velikoj mjeri ovoj pojavi doprinose i loše prehrambene navike koje se usvajaju u najranijoj dječjoj dobi, poput grickanja snack proizvoda u međuobrocima, koji su kalorijski vrlo bogati, ali nutritivno siromašni. Visoki udio škroba i njegova brza probavljivost čine ove proizvode namirnicama visokog glikemijskog indeksa, a često sadrže i visoki udio soli. Istovremeno, ovi proizvodi gotovo da ne sadrže vlakna, vitamine i druge nutritivno važne sastojke. Kako bi se doskočilo ovom problemu od iznimne je važnosti promoviranje zdravih prehrambenih navika, kojima mogu doprinijeti i rješenja poput razvoja proizvoda sa smanjenom kalorijskom i/ili povećanom nutritivnom vrijednošću. Upravo je to jedan od ciljeva projekta „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i dodataka“. U sklopu istraživanja na projektu, dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije: pivskog i jabučnog tropa, izluženih repinih rezanaca i odmašćenih pogača od proizvodnje ulja, razvijena je paleta snack proizvoda na bazi kukuruzne krupice tipa flips kojima je smanjen glikemijski indeks, povećan udio vlakana i rezistentnog škroba, uz zadržavanje visokog stupnja prihvatljivosti od strane potrošača. Ovakvi proizvodi smanjene kalorijske vrijednosti, ali visokog osjećaja sitosti dobra su zamjena postojećim proizvodima na tržištu i imaju veliki potencijal komercijalizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Ines Banjari
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)