Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 920222

Uloga dijagostike u ishrani maslina


Žderić, Jadranka
Uloga dijagostike u ishrani maslina, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 920222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga dijagostike u ishrani maslina
(The role of diagnostics in Olive nutrition)

Autori
Žderić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.12

Godina
2011

Stranica
32

Mentor
Čoga, Lepomir

Ključne riječi
maslina, Lastovka, Leccino, mineralni sastav lišća, kemijska svojstva tla
(olive, Lastovka, Leccino, leaf mineral composition, soil chemical properties)

Sažetak
Istraživanja mineralnog sastava lišća masline provedena su na dvije sorte (Lastovka i Leccino) na lokacijama Jeovci i Koševo u dolini rijeke Neretve. Određena su kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla (pH, količina humusa, karbonata, ukupnog dušika, fiziološki aktivnog fosfora i kalija). Praćena je dinamika makroelemenata (N, P, K, Ca i Mg) i mikroelemenata (Fe, Zn, Mn i Cu) u listovima masline. Istraživanjima je utvrđeno kako se radi o tlima neutralne do alkalne reakcije, umjereno do bogato opskrbljenim organskom tvari, ukupnim dušikom te bogato opskrbljenim biljci pristupačnim fosforom i kalijem. Rezultati analiza mineralnog sastava lišća pokazuju razlike među sortama Lastovka i Leccino, neovisno o tlu. Veće vrijednosti ukupnog dušika, fosfora i željeza utvrđene su u lišću sorte Lastovka, dok su vrijednosti kalija ujednačene, a vrijednosti kalcija, magnezija, cinka, mangana i bakra nešto su veće u lišću sorta Leccino. Osim razlika u koncentracijama, utvrđene su i razlike u dinamici pojedinih elemenata tijekom vegetacije. Veće vrijednosti dušika, fosfora, kalija, mangana, cinka, bakra i željeza utvrđene su koncem lipnja u fazi okoštavanja, dok su veće koncentracije kalcija i magnezija utvrđene na kraju vegetacije, u fazi berbe. Temeljem dobivenih podataka može se zaključiti kako osnovna gnojidba tla fosfornim i kalijevim gnojivima za ovu vegetacijsku sezonu nije potrebna. U svrhu bolje topivosti i pristupačnosti hraniva potrebno je poraditi na sniženju reakcije (pH) tla, a zbog bolje cvatnje i oplodnje provesti dvije folijarne prihrane nekim od bornih gnojiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lepomir Čoga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žderić, Jadranka
Uloga dijagostike u ishrani maslina, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žderić, J. (2011) 'Uloga dijagostike u ishrani maslina', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}deri\'{c}, Jadranka}, year = {2011}, pages = {32}, keywords = {maslina, Lastovka, Leccino, mineralni sastav li\v{s}\'{c}a, kemijska svojstva tla}, title = {Uloga dijagostike u ishrani maslina}, keyword = {maslina, Lastovka, Leccino, mineralni sastav li\v{s}\'{c}a, kemijska svojstva tla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}deri\'{c}, Jadranka}, year = {2011}, pages = {32}, keywords = {olive, Lastovka, Leccino, leaf mineral composition, soil chemical properties}, title = {The role of diagnostics in Olive nutrition}, keyword = {olive, Lastovka, Leccino, leaf mineral composition, soil chemical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font