Pregled bibliografske jedinice broj: 920218
Dinamika fosfora, kalcija i magnezija u vinovoj lozi na kiselim i karbonatnim tlima
Dinamika fosfora, kalcija i magnezija u vinovoj lozi na kiselim i karbonatnim tlima, 2008., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 920218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dinamika fosfora, kalcija i magnezija u vinovoj lozi na kiselim i karbonatnim tlima
(Dynamics of phosphorus, calcium and magnesium in the vinegar on acidic and carbonate soils)
Autori
Maslać, Jakov
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2008
Stranica
24
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
dinamika fosfora, kalija, kalcija, magnezija, vinova loza, kiselo i karbonatno tlo
(Dynamics of phosphorus, potassium, calcium, magnesium, grape vines, acidic and carbonate soil)
Sažetak
Utjecaj reakcije tla na dinamiku fosfora, kalija, kalcija i magnezija u vinovoj lozi istraživan je na sorti Sauvignon bijeli u 2007. godini, na području Plešivičkog vinogorja. Istraživanja su provedena na na tri podtipa vitisola: vitisol na distričnom kambisolu (pHKCl 3, 73-3, 76), na pseudogleju (pHKCl: 4, 67- 4, 69) i na rendzini (pHKCl 7, 21-7, 27). Pokus je postavljen po stri-plot dizajnu u tri ponvljanja. Za utvrđivanje količine i dinamike P, K, Ca i Mg u biljnom materijalu uzorci lišća uzimani su tri puta u tijeku vegetacije: u fazi cvatnje, fazi šare i na kraju vegetacije. U svim uzorkovanjima značajno veće količine P, Ca i Mg u lišću utvrđene su na alkalnom tlu u odnosu na kiseio tlo, dok razlike u količini K nisu bile statistički opravdane. Utvrđene razlike u količini P moguće je objasniti boljom topivošću, a time i pristupačnošću P iz Ca- fosfata u odnosu na Al, Mn i Fe-fosfate u kiselim tlima. Pored navedenog u lišću je utvrđen i odnos K/Ca+Mg, koji ima značajan utjecaj na kvalitetu grožđa. U odnosu na optimalne vrijednosti (0, 30-O, 40) nepovoljniji odnos K/Ca+Mg utvrđen je u fazi cvatnje na kiselim tlima (O, 42-O, 61) u odnosu na karbonatno tlo (O, 24-O, 39). Razlike u količini šećera i ukupnih kiselina u moštu ukazuju na pozitivnu korelaciju izmedu količina, P, Ca i Mg u lišću i količine šećera u moštu, te na negativnu korelaciju između količine P, Ca i Mg u lišću i količinc ukupnih kiselina u moštu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)