Pregled bibliografske jedinice broj: 920214
Kemijska svojstva kamenog brašna "Torine" i mogućnost primjene u kalcizaciji tla
Kemijska svojstva kamenog brašna "Torine" i mogućnost primjene u kalcizaciji tla, 2008., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 920214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska svojstva kamenog brašna "Torine" i mogućnost primjene u kalcizaciji tla
(Chemical properties of stone flour "Torine" and possibility of application in soil calcification)
Autori
Morić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2008
Stranica
23
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
Kamenlom, kameno brašno, kalcizacija tla
(Quarry, stone flour, soil calcification)
Sažetak
Suvišna kiselost tla predstavlja problem koji u znatnoj mjeri utječe na intenzitet biljne proizvodnje u mnogim dijelovima Hrvatske, uključujući i područje Zadarske županije. Kolika je točna površina jako kiselih i kiselih tala u Republici Hrvatskoj nije moguće točno utvrditi ali postoje procjene da se radi o površinama koje zauzimaju više od 50 % ukupnih poljoprivrednih površina. Od ukupnih 212 000 ha poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji na jako kisela i kisela tla otpada oko 18 000 ha. Kako na širem području grada Benkovca postoji veći broj kamenoloma, kalcizaciju spomenutih površina moguće je provesti kamenim brašnom, kao otpadnim materijalom prilikom rezanja kamena. Količine kamenog brašna za kalcizaciju tla odredile bi se na temelju fizikalno kemijskih značajki kamenog brašna, fizikalno kemijskih svojstava tala, te zahtjeva kultura za pH reakcijom. Fizikalno-kemijske značajke kamenog brašna određene su u Laboratoriju Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)