Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92021

Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske


Šimundić, Borislav; Krešić, Greta
Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 91-102 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 92021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske
(Nutritional valorization of food originating from continental part of Croatia)

Autori
Šimundić, Borislav ; Krešić, Greta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 91-102

Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
dijetetske namirnice; povrće; voće; uravnotežena prehrana; žitarice
(cereals; dietetic food; fruits; vegetables; well-balance diet)

Sažetak
Danas je većina turista dobro upoznata sa principima pravilne uravnotežene prehrane i veliku pozornost obraća činjenici gdje, kada, kako i zašto konzumira određenu vrstu hrane. Razlozi takve osvještenosti su dvojaki; prvo u stalnom su porastu pojave kroničnih nezaraznih bolesti (ateroskleroza, dijabetes, hipertenzija, pretilost i sl.), a s kojima turisti već dolaze i žele ih imati pod kontrolom. Poznata je veza tih bolesti i nepravlinih prehrambenih i životnih navika. Osim toga, različiti mediji svakodnevno prezentiraju informacije vezane uz rizike nepravilne prehrane. Zbog navedenog neophodno je u okviru ponude hrane turistima što više pratiti nutricionostičke trendove neprekidno usklađujući ponudu hrane sa potrebama i zahtjevima gostiju. Pritom kod odabira namirnica osim njihove nutritivne vrijednosti, pažnju treba posvetiti i njihovom porijeklu i uvjetima uzgoja, načinu pripreme te zastupljenosti namirnica namijenjenih populacijama sa posebnih prehrambenim potrebama. Cilj rada je istaknuti prednosti namirnica iz kontinentalnog dijela Hrvatske te njihov potencijal u unapređivanju turističke ponude.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
010008

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Borislav Šimundić (autor)

Avatar Url Greta Krešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimundić, Borislav; Krešić, Greta
Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 91-102 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šimundić, B. & Krešić, G. (2002) Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. U: Meler, M. (ur.)Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske.
@article{article, author = {\v{S}imundi\'{c}, Borislav and Kre\v{s}i\'{c}, Greta}, editor = {Meler, M.}, year = {2002}, pages = {91-102}, keywords = {dijetetske namirnice, povr\'{c}e, vo\'{c}e, uravnote\v{z}ena prehrana, \v{z}itarice}, title = {Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske}, keyword = {dijetetske namirnice, povr\'{c}e, vo\'{c}e, uravnote\v{z}ena prehrana, \v{z}itarice}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}imundi\'{c}, Borislav and Kre\v{s}i\'{c}, Greta}, editor = {Meler, M.}, year = {2002}, pages = {91-102}, keywords = {cereals, dietetic food, fruits, vegetables, well-balance diet}, title = {Nutritional valorization of food originating from continental part of Croatia}, keyword = {cereals, dietetic food, fruits, vegetables, well-balance diet}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font