Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 920173

Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju


Čičak, Alen
Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju, 2001., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 920173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju
(Nutritional potency of substrate for intensive flower production)

Autori
Čičak, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2001

Stranica
47

Mentor
Čoga, Lepomir

Ključne riječi
supstrat, plastenici i staklenici, hranidbeni potencijal, prinos
(substrate, greenhouses, nutrition potential, yield)

Sažetak
Kontinuirani intenzivni uzgoj cvjećarskih kultura moguće je organizirati samo u zatvorenim prostorima, kao što su plastenici i staklenici. Razlog tome nalazi se u činjenici da sao pri takvoj proizvodnji postoji mogućnost regulacije svih vegetacijskih faktora tijekom cijele godine. Kako bismo pravilno ispunili sve zahtjeve što ih pred nas stavlja takav uzgoj potrebna su velika novčana sredstva. Imajući u vidu visinu tih početnih ulaganja veoma je važno pravilno podizanje tih objekata, te samo uz korištenje odgovarajuće tehnologije i organizacije u proizvodnji postoji mogućnost da se ostvari visok i kvalitetan prinos, koji će tijekom kraćeg vremenskog razdoblja opravdati investirana sredstva. Potrebno je dakle uz valoriziranje klimatskih karakteristika u kojima će se organizirati takva proizvodnja, izvršiti i pravilnu kategorizaciju tla koja će imati veliki značaj pri pripremi uzgojnog supstrata. O kvaliteti uzgojnog supstrata uvelike ovisi buduća proizvodnja stakleničkih kultura. U dosadašnjoj praksi uglavnom nije obraćana dovoljna pozornost na tlo, pa se dosta često događalo da je nakon određenog vremenskog razdoblja dolazilo do određenih problema u uzgoju. Uglavnom je prevladavalo mišljenje kako se problem uzgojnog supstrata može riješiti dodavanjem i miješanjem veće količine organske tvari s površinskim slojem tla. Na taj način pripremljeni supstrat u prvih nekoliko godina proizvodnje uglavnom je zadovoljavajućih fizikalno-kemijskih osobina, te je uzgoj stakleničkih kultura u tom razdoblju uspješan. Nakon tog uspješnog razdoblja, ubrzo dolazi do pojave prvih problema koji se najvećim dijelom manifestiraju u obliku nepovoljnih vodo-zračnih odnosa. Osim nepovoljnog vodo-zračnog odnosa na površinama s loše pripremljenim supstratom dosta često se javlja i problem povišenih koncentracija ukupnih vodotopivih soli, tj. dolazi do nakupljanja suvišnih soli u zoni rizosfere. Ti problemi su osobito izraženi kod supstrata koji su pripremljeni na slabo propusnoj podlozi, tj. iz tla loših teksturnih i strukturnih osobina. Dakle, na temelju iznesenih činjenica može se utvrditi kako pravilna priprema uzgojnog supstrata predstavija jedan od osnovnih preduvjeta uspješnosti intenzivne cvjećarske proizvodnje. Hranidbeni potencijal pravilo pripremljenog supstrata potrebno je što duže vrijeme održavati povoljnim, a pri tome posebnu pažnju treba posvetiti režimu gnojidbe. Gnojidba je danas u uvjetima intenzivne cvjećarske proizvodnje zasigurno jedan od vodećih čimbenika te proizvodnje. S obzirom da gnojidba nije mala stavka u ukupnim troškovima proizvodnje, potrebno je posebnu pažnju posvetiti kontroliranom vođenju cjelokupne ishrane. Gnojidbu stoga treba temeljiti na kemijskim analizama tla i biljnog materijala, te prema zahtjevima biljnih vrsta. Samo ovako organiziranim načinom proizvodnje cvjećarskih kultura može se dobiti kvalitetniji proizvod koji će opravdati uložena sredstva u njegov uzgoj. Imajući u vidu sve ove činjenice, cilj našeg istraživanja je utvrditi osnovne fizikalno kemijske značajke supstrata na proizvodmm površinama u vlasništvu "AGROFLORA" d.o.o., te dobivene rezultate istraživanja usporediti s graničnim vrijednostima i na temelju toga predložiti određene mjere uređenja, kako bi se kontinuirano održali povoljni uvjeti u navedenom supstratu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lepomir Čoga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čičak, Alen
Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju, 2001., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čičak, A. (2001) 'Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}i\v{c}ak, Alen}, year = {2001}, pages = {47}, keywords = {supstrat, plastenici i staklenici, hranidbeni potencijal, prinos}, title = {Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvje\'{c}arsku proizvodnju}, keyword = {supstrat, plastenici i staklenici, hranidbeni potencijal, prinos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}i\v{c}ak, Alen}, year = {2001}, pages = {47}, keywords = {substrate, greenhouses, nutrition potential, yield}, title = {Nutritional potency of substrate for intensive flower production}, keyword = {substrate, greenhouses, nutrition potential, yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font