Pregled bibliografske jedinice broj: 920173
Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju
Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju, 2001., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 920173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbeni potencijal supstrata za intenzivnu cvjećarsku proizvodnju
(Nutritional potency of substrate for intensive flower production)
Autori
Čičak, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2001
Stranica
47
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
supstrat, plastenici i staklenici, hranidbeni potencijal, prinos
(substrate, greenhouses, nutrition potential, yield)
Sažetak
Kontinuirani intenzivni uzgoj cvjećarskih kultura moguće je organizirati samo u zatvorenim prostorima, kao što su plastenici i staklenici. Razlog tome nalazi se u činjenici da sao pri takvoj proizvodnji postoji mogućnost regulacije svih vegetacijskih faktora tijekom cijele godine. Kako bismo pravilno ispunili sve zahtjeve što ih pred nas stavlja takav uzgoj potrebna su velika novčana sredstva. Imajući u vidu visinu tih početnih ulaganja veoma je važno pravilno podizanje tih objekata, te samo uz korištenje odgovarajuće tehnologije i organizacije u proizvodnji postoji mogućnost da se ostvari visok i kvalitetan prinos, koji će tijekom kraćeg vremenskog razdoblja opravdati investirana sredstva. Potrebno je dakle uz valoriziranje klimatskih karakteristika u kojima će se organizirati takva proizvodnja, izvršiti i pravilnu kategorizaciju tla koja će imati veliki značaj pri pripremi uzgojnog supstrata. O kvaliteti uzgojnog supstrata uvelike ovisi buduća proizvodnja stakleničkih kultura. U dosadašnjoj praksi uglavnom nije obraćana dovoljna pozornost na tlo, pa se dosta često događalo da je nakon određenog vremenskog razdoblja dolazilo do određenih problema u uzgoju. Uglavnom je prevladavalo mišljenje kako se problem uzgojnog supstrata može riješiti dodavanjem i miješanjem veće količine organske tvari s površinskim slojem tla. Na taj način pripremljeni supstrat u prvih nekoliko godina proizvodnje uglavnom je zadovoljavajućih fizikalno-kemijskih osobina, te je uzgoj stakleničkih kultura u tom razdoblju uspješan. Nakon tog uspješnog razdoblja, ubrzo dolazi do pojave prvih problema koji se najvećim dijelom manifestiraju u obliku nepovoljnih vodo-zračnih odnosa. Osim nepovoljnog vodo-zračnog odnosa na površinama s loše pripremljenim supstratom dosta često se javlja i problem povišenih koncentracija ukupnih vodotopivih soli, tj. dolazi do nakupljanja suvišnih soli u zoni rizosfere. Ti problemi su osobito izraženi kod supstrata koji su pripremljeni na slabo propusnoj podlozi, tj. iz tla loših teksturnih i strukturnih osobina. Dakle, na temelju iznesenih činjenica može se utvrditi kako pravilna priprema uzgojnog supstrata predstavija jedan od osnovnih preduvjeta uspješnosti intenzivne cvjećarske proizvodnje. Hranidbeni potencijal pravilo pripremljenog supstrata potrebno je što duže vrijeme održavati povoljnim, a pri tome posebnu pažnju treba posvetiti režimu gnojidbe. Gnojidba je danas u uvjetima intenzivne cvjećarske proizvodnje zasigurno jedan od vodećih čimbenika te proizvodnje. S obzirom da gnojidba nije mala stavka u ukupnim troškovima proizvodnje, potrebno je posebnu pažnju posvetiti kontroliranom vođenju cjelokupne ishrane. Gnojidbu stoga treba temeljiti na kemijskim analizama tla i biljnog materijala, te prema zahtjevima biljnih vrsta. Samo ovako organiziranim načinom proizvodnje cvjećarskih kultura može se dobiti kvalitetniji proizvod koji će opravdati uložena sredstva u njegov uzgoj. Imajući u vidu sve ove činjenice, cilj našeg istraživanja je utvrditi osnovne fizikalno kemijske značajke supstrata na proizvodmm površinama u vlasništvu "AGROFLORA" d.o.o., te dobivene rezultate istraživanja usporediti s graničnim vrijednostima i na temelju toga predložiti određene mjere uređenja, kako bi se kontinuirano održali povoljni uvjeti u navedenom supstratu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)