Pregled bibliografske jedinice broj: 920163
Ocjena kemijskih svojstava tla za povrćarsku proizvodnju na širem području grada Karlovca
Ocjena kemijskih svojstava tla za povrćarsku proizvodnju na širem području grada Karlovca, 2002., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 920163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena kemijskih svojstava tla za povrćarsku proizvodnju na širem području grada Karlovca
(Evaluation of soil chemical properties for vegetable production in the wider area of Karlovac)
Autori
Bertović, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.05
Godina
2002
Stranica
46
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
povrće, tržinice, biljno hranidbeni kapacitet
(vegetables, marketplaces, plant nutrition capacity)
Sažetak
Značaj povrća je u njegovom specifičnom sastavu hranidbenih tvari zbog kojih pripada u skupinu neophodnih živežnih namirnica za zdravu prehranu ljudi. U visoko razvijenim zemljama povrće čini oko 35% dnevnog obroka. Kvalitetna prehrana uključuje veći povrtnih vrsta koje svojom raznolikošću sastava i vremenom dospijevanja za berbu i potrošnju osiguravaju dio dnevnih potreba određenih hranjivih tvari tijekom cijele godine, poznato je da se u svijetu kao povrće troši 150 biljnih vrsta. U Hrvatskoj su nedovoljno iskorišteni prirodi resursi (klima, tlo, voda) za proizvodnju povrća, bilo za opskrbu tržišta većih urbanih sredina svježim povrćem ili namijenjenog za preradu. U nas proizvodnja povrća obuhvaća 30- tak vrsta, dok je izbor na tržnicama nešto veći, zbog uvoza određenih vrsta iz drugih klimatskih područja. Na širem području grada Karlovca odvija se manje ili više intenzivna poljoprivredna proizvodnja. Najvećim dijelom proizvodnja povrća se odvija u vrtovima za vlastite potrebe obiteljskog gospodarstva. Dio tržnih viškova iz takve proizvodnje pojedinih gospodarstava prodaje se na tržnicama. Manji dio gospodarstava je specijaliziran za proizvodnju određenih vrsta povrća i ima stalna prodajna mjesta, odnosno, osiguran plasman. Urbano- industrijska zona Karlovca i blizina Zagreba veliki su potencijal za plasman svježeg povrća. Relativno veliki udio živog rada u proizvodnji povrćarskih kultura, posebice za opskrbu tržišta u svježem stanju, a također nekih i za konzerviranje, otvara mogućnost njihovog izvoza zbog niže cijene rada u R Hrvatskoj. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi u kojoj su mjeri kemijska svojstva tla na širem području grada Karlovca pogodna za uzgoj povrtnih kultura. U tu svrhu uzeto je 20 prosječnih uzoraka tla i u njima je određen biljno hranidbeni kapacitet.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)