Pregled bibliografske jedinice broj: 919830
Dobra higijenska praksa u prehrambenoj industriji
Dobra higijenska praksa u prehrambenoj industriji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 919830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobra higijenska praksa u prehrambenoj industriji
(Good hygiene practice in the food industry)
Autori
Radman, Pamela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
HACCP ; dobra higijenska praksa ; higijena ; čišćenje ; dezinfekcija
(HACCP ; good hygiene practice ; hygiene ; cleaning ; disinfection)
Sažetak
Dobra higijenska praksa (DHP) u prehrambenoj industriji osigurava kvalitetno i sigurno poslovanje i rukovanje hranom. Glavni elementi dobre higijenske prakse su higijena, čišćenje i dezinfekcija. Higijenska praksa temelji se na primjeni HACCP - a, a u slučaju da se ne može primjeniti HACPP primjenjuju se načela dobre proizvođačke, poljoprivredne i veterinarske prakse. Da bi se proizveo zdravstveno i higijenski i spravan proizvod potrebno je kontrolirati svaku fazu proizvodnje, jer u svakoj fazi može doći do kontaminacije mikroorganizmima ili nekim drugim stranim tvarima. Sredstva i prostorije za osobnu higijenu moraju biti raspoloživi i lako dostupni, da bi se održao odgovarajući stupanj osobne higijene i izbjegli kako kontaminacija hrane, tako i kontaminacija zaposlenih. U ovom radu opisana je primjena DHP u ugostiteljstvu i u proizvodnji mesa i mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija