Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 919375

Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva


Kuzmanović, Melita
Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 919375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva
(Influence of biological pretreatment of grape pomace with Trametes versicolor on phenolic compounds extraction)

Autori
Kuzmanović, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.07

Godina
2014

Stranica
80

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
trop grožđa ; fenolni spojevi ; biološka obrada ; Trametes versicolor ; ekstrakcija
(grape pomace ; phenolic compound ; biological pretreatment ; Trametes versicolor ; extraction)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj biološke obrade (provedena u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima) tropa grožđa, pomoću gljive bijelog truljenja Trametes versicolor, na ekstrakciju fenolnih spojeva (ukupni fenoli UFS, ukupni flavonoidi UF, prantocijanidini UPA, antocijanini AN) te na antioksidacijsku aktivnost (AA) ekstrakata tropa grožđa. U ekstraktima tropa grožđa određen je i udio proteina, glukoze te udio pojedinačnih šećera. Istraživanje je provedeno u dva dijela koja se međusobno razlikuju prema načinu inokulacije T. versicolor na supstrat i dužini provođenja biološke obrade. Nakon biološke obrade polovica mase biološki obrađenog tropa grožđa je odmah podvrgnuta ekstrakciji (uvjeti ekstrakcije: 50% otopina etanola/80 °C/120 min/200rpm), dok je druga polovica sušena (24 h/45 °C) te ekstrahirana pod istim uvjetima. Šećeri su određeni u vodenim ekstraktima tropa grožđa (uvjeti ekstrakcije: 27 °C/30 min/150 rpm) Udio fenolnih tvari i glukoze kao i antioksidacijska aktivnost određena je spektrofotometrijskim metodama, dok su pojedinačni šećeri (glukoza, fruktoza, saharoza) u ekstraktu određeni HPLC metodom. U prvom dijelu istraživanja biološka obrada kod ekstrakata vlažnog tropa grožđa utjecala je na smanjenje udjela ekstrahiranih UFS do 68, 2%, UPA do 93, 1% i UF do 76, 7% te na smanjenje AA ekstrakata do 79, 1%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UFS-28, 5 mgGAE/gst, UPA-16, 8 mg/gst, UF – 26, 4 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst), dok je kod ekstrakata suhog tropa grožđa smanjenje udjela ekstrahiranih UFS do 80, 3 %, UPA do 89, 7 % i UF do 89, 5 % te na smanjenje AA ekstrakata do 89, 9%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UFS - 41, 2 mgGAE/gst, UPA – 10, 0 mg/gst, UF – 30, 0 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst). U drugom dijelu istraživanja dobiveno je smanjenje ekstrairanih UPA do 46, 4% i UF do 40, 0% te na smanjenje AA ekstrakata do 38, 6%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UPA – 12, 7 mg/gst, UF – 30, 4 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst) u ekstraktima vlažnog tropa grožđa, a u suhom je dobiveno smanjenje ekstrahiranih UFS do 35, 9%, UPA do 31, 0% i UF do 43, 4% te na smanjenje AA ekstrakata do 29, 1%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UFS – 50, 9mgGAE/gst, UPA – 10, 1 mg/gst, UF – 31, 5 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Avatar Url Melita Lončarić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kuzmanović, Melita
Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kuzmanović, M. (2014) 'Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmanovi\'{c}, Melita}, year = {2014}, pages = {80}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, fenolni spojevi, biolo\v{s}ka obrada, Trametes versicolor, ekstrakcija}, title = {Utjecaj biolo\v{s}ke obrade tropa gro\v{z}\dja pomo\'{c}u Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, fenolni spojevi, biolo\v{s}ka obrada, Trametes versicolor, ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmanovi\'{c}, Melita}, year = {2014}, pages = {80}, keywords = {grape pomace, phenolic compound, biological pretreatment, Trametes versicolor, extraction}, title = {Influence of biological pretreatment of grape pomace with Trametes versicolor on phenolic compounds extraction}, keyword = {grape pomace, phenolic compound, biological pretreatment, Trametes versicolor, extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font