Pregled bibliografske jedinice broj: 919375
Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva
Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 919375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor na ekstrakciju fenolnih spojeva
(Influence of biological pretreatment of grape pomace with Trametes versicolor on phenolic compounds extraction)
Autori
Kuzmanović, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
80
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
trop grožđa ; fenolni spojevi ; biološka obrada ; Trametes versicolor ; ekstrakcija
(grape pomace ; phenolic compound ; biological pretreatment ; Trametes versicolor ; extraction)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj biološke obrade (provedena u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima) tropa grožđa, pomoću gljive bijelog truljenja Trametes versicolor, na ekstrakciju fenolnih spojeva (ukupni fenoli UFS, ukupni flavonoidi UF, prantocijanidini UPA, antocijanini AN) te na antioksidacijsku aktivnost (AA) ekstrakata tropa grožđa. U ekstraktima tropa grožđa određen je i udio proteina, glukoze te udio pojedinačnih šećera. Istraživanje je provedeno u dva dijela koja se međusobno razlikuju prema načinu inokulacije T. versicolor na supstrat i dužini provođenja biološke obrade. Nakon biološke obrade polovica mase biološki obrađenog tropa grožđa je odmah podvrgnuta ekstrakciji (uvjeti ekstrakcije: 50% otopina etanola/80 °C/120 min/200rpm), dok je druga polovica sušena (24 h/45 °C) te ekstrahirana pod istim uvjetima. Šećeri su određeni u vodenim ekstraktima tropa grožđa (uvjeti ekstrakcije: 27 °C/30 min/150 rpm) Udio fenolnih tvari i glukoze kao i antioksidacijska aktivnost određena je spektrofotometrijskim metodama, dok su pojedinačni šećeri (glukoza, fruktoza, saharoza) u ekstraktu određeni HPLC metodom. U prvom dijelu istraživanja biološka obrada kod ekstrakata vlažnog tropa grožđa utjecala je na smanjenje udjela ekstrahiranih UFS do 68, 2%, UPA do 93, 1% i UF do 76, 7% te na smanjenje AA ekstrakata do 79, 1%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UFS-28, 5 mgGAE/gst, UPA-16, 8 mg/gst, UF – 26, 4 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst), dok je kod ekstrakata suhog tropa grožđa smanjenje udjela ekstrahiranih UFS do 80, 3 %, UPA do 89, 7 % i UF do 89, 5 % te na smanjenje AA ekstrakata do 89, 9%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UFS - 41, 2 mgGAE/gst, UPA – 10, 0 mg/gst, UF – 30, 0 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst). U drugom dijelu istraživanja dobiveno je smanjenje ekstrairanih UPA do 46, 4% i UF do 40, 0% te na smanjenje AA ekstrakata do 38, 6%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UPA – 12, 7 mg/gst, UF – 30, 4 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst) u ekstraktima vlažnog tropa grožđa, a u suhom je dobiveno smanjenje ekstrahiranih UFS do 35, 9%, UPA do 31, 0% i UF do 43, 4% te na smanjenje AA ekstrakata do 29, 1%, u odnosu na biološki neobrađeni trop grožđa (UFS – 50, 9mgGAE/gst, UPA – 10, 1 mg/gst, UF – 31, 5 mgCE/gst, AA - 0, 2 ginhDPPH/gst).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek