Pregled bibliografske jedinice broj: 918961
Deponiranje karotenoida izabranih hibrida kukuruza u žutanjak jaja kokoši nesilica
Deponiranje karotenoida izabranih hibrida kukuruza u žutanjak jaja kokoši nesilica, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Deponiranje karotenoida izabranih hibrida kukuruza
u žutanjak jaja kokoši nesilica
(Carotenoid deposition from selected maize hybrids
in hens diet into egg yolk)
Autori
Herceg, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.01
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
kukuruz ; hibrid ; karotenoidi ; žutanjak ; deponiranje
(maize ; hybrids ; carotenoids ; egg yolk ; deposition)
Sažetak
U proizvodnji jaja više se pažnje posvećuje boji žutanjka nego karotenoidnom profilu zbog čega se u hranu nesilica dodaju različiti pigmenti a zanemaruju karotenoidi kukuruza. Cilj ovog rada je ispitati utjecaj hranidbenog tretmana bez dodatka pigmenta a koji se razlikuju u hibridu kukuruza na deponiranje pojedinačnih (lutein, zeaksantin, β- kriptoksantin i β-karoten) i ukupnih karotenoida u žutanjak jajeta kokoši nesilica. Ukupno 90 nesilica hibrida Tetra, po tri u svakom kavezu, je nasumično raspoređeno na šest hranidbenih tretmana (Bc 572, Kekec, Mejaš, Riđan i Pajdaš te kontrola s hibridom nepoznatog porijekla). Jaja su skupljana svaka tri dana do stabilizacije boje, a nakon toga jednom tjedno do kraja 12. tjedna. U svim uzorcima određen je sadržaj ukupnih karotenoida spektrofotometrijskom metodom, a nakon stabilizacije sadržaja, jaja 35. i 42. dana pokusa su iskorištena za određivanje pojedinačnih karotenoida HPLC metodom i izračun njihove učinkovitosti deponiranja u žutanjak. Sadržaj karotenoida u žutanjcima svih tretmana je rastao s početkom pokusa te se stabilizirao nakon 13. dana. Unatoč tjednim varijacijama uzrokovanim najvjerojatnije u razlikama u konzumaciji, kod pokusnih tretmana sadržaj je počeo opadati tek nakon 70. dana dok je kod kontrolne skupine polako opadao već nakon 42. dana. Najviši sadržaj luteina (14 μg/g) i β- karotena (0, 84 μg/g) u žutanjcima jaja ostvario je Riđan dok je najvišu vrijednost sadržaja zeaksantina (16 μg/g) i β- kriptoksantina (0, 94 μg/g) ostvario Bc 572. Riđan je ujedno imao i najviše učinkovitosti deponiranja zeaksantina i β-karotena (27, 00% i 9, 13%) dok je Kekec bio najučinkovitiji u deponiranju β-kriptoksantina (11, 2%) a Bc 572 luteina (27, 03%). Svi istraživani hibridi su bili učinkovitiji od kontrolnog hibrida unatoč malim razlikama u sadržaju karotenoida u smjesama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)