Pregled bibliografske jedinice broj: 918898
Utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva vodenih ekstrakata biljaka iz porodice usnača (Lamiaceae)
Utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva vodenih ekstrakata biljaka iz porodice usnača (Lamiaceae), 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva vodenih ekstrakata biljaka iz porodice usnača (Lamiaceae)
(Influence of particle size on physical and chemical properties of aqueous extracts of plants fom Lamiaceae family)
Autori
Bendelja, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.11
Godina
2017
Stranica
73
Mentor
Benković, Maja
Ključne riječi
samoniklo ljekovito bilje, veličina čestica, antioksidacijski kapacitet, polifenoli, spektroskopija
(wild medicinal plants, particle size, antioxidant capacity, polyphenols, spectroscopy)
Sažetak
U novije doba biljke su prepoznate kao bogati izvori fitokemikalija, od kojih mnoge posjeduju i važna antioksidativna svojstva. Epidemiološka istraživanja pokazala su da konzumacija biljne hrane bogate antioksidansima ima povoljne učinke na zdravlje jer usporava mnoge degenerativne procese i može značajno sniziti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. U ovom radu provedeno je istraživanje na samoniklim biljkama iz porodice usnača, tj. na vodenim ekstraktima melise, mente, kadulje, lavande i majčine dušice. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva biljnih ekstrakata. Vodeni ekstrakti svake biljke pripremljeni su od usitnjenog sušenog bilja veličina čestica <100 μm, 100 μm, 250 μm, 355 μm, 500 μm, 800 μm i 1000 μm. Ekstraktima su izmjereni pH, vodljivost, TDS, ukupna suha tvar, antioksidacijski kapacitet pomoću ABTS i DPPH metoda, ukupni polifenoli, te UV-VIS i NIR kontinuirani spektri. Utjecaj veličine čestica na fizikalna svojstva ekstrakata utvđen je za ekstrakte svih pet biljaka, dok je povećanje veličine čestica uzrokovalo porast antioksidacijske aktivnosti i sadržaja ukupnih polifenola ekstrakata mente, kadulje i lavande, dok je kod majčine dušice i melise utvrđen suprotan trend.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Benković
(mentor)