Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 918298

USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA


Lukić, Katarina
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 918298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA
(COMPARISON OF THE COMPOSITION OF MEAT OF WILD AND FARMED PHEASANTS)

Autori
Lukić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.07

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Medić, Helga

Neposredni voditelj
Janči, Tibor ; Marušić Radovčić, Nives ; Tomljanović, Kristijan

Ključne riječi
divljač, fazan, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina
(game meat, pheasant, chemical composition, fatty acid composition)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti osnovni kemijski sastav te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) divljih i uzgojenih fazana (Phasianus colchicus sp. L.). Osnovni kemijski sastav nije pokazao statistički značajnu razliku (p>0, 05). Prsni mišić fazana sadrži 72% vode, 0, 5-0, 7% masti, 26% proteina te 1, 3 % pepela. Najzastupljenije masne kiseline su oleinska (C18:1), palmitinska (C16:0), linolna (C18:2) i stearinska (C18:0). Usporedbom sastava masnih kiselina uzgojenog i divljeg fazana, udio zasićenih masnih kiselina (SFA) nije se značajno razlikovao, dok je veći udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), prvenstveno zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, imao uzgojeni fazan, a veći udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) divlji fazan. Omjer n-6/n-3 nije se razlikovao ovisno o uzgoju fazana te je iznosio 4, 76 (uzgojeni) i 4, 82 (divlji fazan). Zbog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti meso fazana nutritivno je vrlo kvalitetno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Katarina
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Lukić, K. (2016) 'USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {divlja\v{c}, fazan, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina}, title = {USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA}, keyword = {divlja\v{c}, fazan, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {game meat, pheasant, chemical composition, fatty acid composition}, title = {COMPARISON OF THE COMPOSITION OF MEAT OF WILD AND FARMED PHEASANTS}, keyword = {game meat, pheasant, chemical composition, fatty acid composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font