Pregled bibliografske jedinice broj: 918298
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA
(COMPARISON OF THE COMPOSITION OF MEAT OF WILD AND FARMED PHEASANTS)
Autori
Lukić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.07
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Medić, Helga
Neposredni voditelj
Janči, Tibor ; Marušić Radovčić, Nives ; Tomljanović, Kristijan
Ključne riječi
divljač, fazan, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina
(game meat, pheasant, chemical composition, fatty acid composition)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti osnovni kemijski sastav te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) divljih i uzgojenih fazana (Phasianus colchicus sp. L.). Osnovni kemijski sastav nije pokazao statistički značajnu razliku (p>0, 05). Prsni mišić fazana sadrži 72% vode, 0, 5-0, 7% masti, 26% proteina te 1, 3 % pepela. Najzastupljenije masne kiseline su oleinska (C18:1), palmitinska (C16:0), linolna (C18:2) i stearinska (C18:0). Usporedbom sastava masnih kiselina uzgojenog i divljeg fazana, udio zasićenih masnih kiselina (SFA) nije se značajno razlikovao, dok je veći udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), prvenstveno zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, imao uzgojeni fazan, a veći udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) divlji fazan. Omjer n-6/n-3 nije se razlikovao ovisno o uzgoju fazana te je iznosio 4, 76 (uzgojeni) i 4, 82 (divlji fazan). Zbog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti meso fazana nutritivno je vrlo kvalitetno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(mentor)
Kristijan Tomljanović
(mentor)
Tibor Janči
(mentor)
Katarina Lukić
(autor)
Helga Medić
(mentor)